Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A D-vitamin hiányos időseknek gyorsabban hanyatlik a memóriája

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 15. kedd

Sokkal gyorsabban veszítenek kognitív képességükből azok az idősebb emberek, akiknek alacsony a D-vitamin koncentrációjuk, figyelmeztet Joshua Miller professzor (Rutgers Egyetem, Környezeti és Biológiai Tudományok Intézete), szemben a kielégítő D-vitamin státusú idősebbekkel.
„Részt vettek a kutatásban olyan – alacsony D-vitamin szintű – emberek is, akiknek egyáltalán nem hanyatlott a kognitív képességük, és voltak megfelelő D-vitamin ellátottságú emberek, akik viszont gyorsan hanyatlottak. De az átlag, ha alacsony volt a D-vitamin szintje, kétszer-háromszor gyorsabban veszített képességéből, mint a megfelelő D-vitamin ellátottságú emberek.”
A D-vitamint mindenek előtt a csontok egészségében betöltött szerepéről ismerjük, és tudjuk, hogy a napsugarak hatására keletkezik a szervezetünkben, de bizonyos táplálékok is tartalmazzák.
A kutatók kimutatták, hogy hatással van a szervezet működésére, beleértve az agy működését is.
Miller professzor és csapata, amelynek tagjai a Kalifornia Egyetem Alzheimer-kór Központjából verbuválódtak, 2002 és 2010 között végezték a kutatást, közel négyszáz résztvevővel.
Évente egyszer megmérték az illető személy D-vitamin szintjét és tanulási képességét – 5 éven keresztül.
A résztvevők életkora 60 és 90 év között volt, de legnagyobb részt 70 év körüliekből állt.
A csoport tagjainak tanulási képessége erősen eltért: voltak közöttük normális képességű, de enyhe képességvesztésben és teljes demenciában (elbutulásban) szenvedő emberek is.
Az ez előtti kutatásokhoz képest újdonságot jelentett, hogy rassz és etnikum tekintetében sokszínűnek mondható volt a csoport: fehérek, afro-amerikaiak és latinok egyaránt voltak közöttük.
Alacsony D-vitamin koncentrációt mértek sokuknál: átlagosan 61 százalékuknál, de míg a kaukázusi rassz (a fehér bőrűek) 54 százalékban voltak D-vitaminhiányosak, az afro-amerikaiak és a latinok 70 százalékának nem volt kielégítő a D-vitamin szintje.
A sötétebb bőrű emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek D-vitamin hiányban, magyarázza a professzor, mert a melanin, az a pigment, amely a bőrt megsötétíti, blokkolja az ibolyántúli sugarakat, és nem tud a bőr elegendő D-vitamint szintetizálni.
Ennek ellenére, a kutatók egyedül a D-vitamin hiányos állapot alapján találtak különbséget a rasszok vagy etnikumok között kognitív képessége között.
Más szóval: alacsony D-vitamin szint gyorsabb kognitív hanyatlással járt, akármilyen rasszba tartozott is az illető személy.
Miller professzor azt tanácsolja a kutatási eredmény alapján, hogy a 60 év fölöttiek beszéljék meg orvosukkal a D-vitamin szedést.
„Némelyek aggódhatnak a bőrrák miatt, azért nem szednek. Mások olyan éghajlaton élnek, ahol nem áll mindig rendelkezésre napfény, vagy nem elég erőteljes, vagy dolgoznak, ezért nem tudnak napozni. Ekkor jön szóba a táplálékkiegészítő.”
Ellenőrzött klinikai vizsgálatokra volna szükség, mondta Miller, „ami további információt nyújtana arra nézve, hogy D-vitamin táplálékkiegészítővel le lehet-e lassítani a kognitív hanyatlást.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/ru-lv091115.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s