Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A vázizmok által előállított molekula erősíti a csontokat

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 16. szerda

Bár már jó ideje tisztában vagyunk azzal, hogy az új csontok képződéséhez az ösztönzést az izmok igénybe vétele adja meg, nem volt világos, hogyan folytatnak kommunikációt az izmok a csontokkal.

„Ez nagyon ígéretes eredmény, mind a laboratóriumok, mind a klinikák számára” – mondja Mone Zaidi professzor, a Mount Sinai Egyetem kémiai biológia intézetének vezetője, a Mount Sinai Csont-programjának igazgatója.

„Meghatároztuk azt a molekulát, amelyet az izomszövet az edzés alatt bocsát ki, és amely közvetlenül a hosszú csontok erősségét növeli. Ezeket a csontokat használjuk az edzés során, ezek szoktak a leggyakrabban eltörni.”
A kísérletet olasz egyetemekkel együttműködve végezték: fiatal hím egérbe irisint fecskendeztek, amelyet a vázizomból vontak ki. Az egereknek jelentősen megnőtt ettől a csontjaik tömege és ereje, elsősorban a csöves csontoké, amelyek sűrű és kompakt csontszövetből állnak. A csöves csontok teszik ki a csontváz súlyának 80 százalékát.

Az irisin jelzőmolekula főként a csöves csontok növekedését befolyásolta, a szivacsos csontokat nem érintette. Az edzés az új csontsejtek keletkezésére gyakorolt közvetlen ösztönző hatást.

A kutatás beláthatatlan távlatokat nyithat.
A fizikai aktivitás csökkenésével, például volt sportolóknál, progresszív csontvesztés, ezzel együtt fokozott csonttörési kockázat léphet föl. Az űrhajósoknál a súlytalanság okoz gyors és súlyos csontveszteséget, míg a gerincsérüléseknél a mozgás hiánya következtében a csontok törékenysége miatt alakul ki kockázat.

Az idősebbek, ahogy a kor előrehaladtával fokozatosan elveszítik  korábbi izomtömegüket, hajlamosak lesznek a csontritkulásra.

A kutatók bíznak a terápia kifejlesztésében.
„Az izom- és a csontvesztés gyakori orvosi probléma az időseknél, esetükben ez a megrokkanás egyik fő oka. Ha megértjük a molekuláris kapcsolatot az izmok és a csontok között, az reményt ad a korral járó csont- és izomvesztés kezelésére – egyidejűleg, egy gyógyszerrel” – magyarázza Zaidi professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/tmsh-mmb091015.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s