Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A céklalé fokozza az izomerőt, nemcsak a sportolókét, a szívbetegekét is

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 18. péntek

Gyarapodnak a bizonyítékok: a zöldségfélékben előforduló nitrát fokozza az elit sportolók izmainak teljesítményét – és most a Washington University School of Medicine kutatói azzal az eredménnyel álltak elő, hogy a céklalé, ami a spenót mellett szintén gazdag nitrátokban, a szívelégtelenségben szenvedők izomerejét is növeli.

“Még ha kis létszámú emberen teszteltük is, az izomerőben beállott óriási változás nem hagy kétséget afelől, hogy az eredmény valós: két óra leforgása alatt hatalmas változás mutatkozott a betegeknél, akik céklalét ittak” – jelentette ki Linda R. Peterson, orvosprofesszor, az egyik szerző.

“Sokféle napi tevékenység igényel izomerőt – felállni a karosszékből, elmenni a sarki boltba, felmászni a lépcsőn. Ezeknek a tevékenységeknek az elvégzése az életminőséghez kötődik. Szeretnénk segíteni az embereknek, hogy erősebbek, energikusabbak legyenek, mert az erő a jól-létnek egyik legfontosabb jellemzője, akár szívbeteg valaki, akár rákos, akár egyéb betegségben szenved. És általában véve is: a fizikailag erősebb emberek tovább élnek.”

Az elit sportolók körében végzett kutatásra alapozva, különösen a kerékpáros sportolókra, akik céklalét isznak, hogy növeljék a teljesítményüket, Andrew R. Coggan, tanársegéd azt javasolta, próbálják ki ugyanezt a stratégiát a szívelégtelenségben szenvedő pácienseken.

A Circulation: Heart Failure című folyóirat szeptemberi számában jelent meg az írás, amelyben a kutatók beszámolnak arról, hogy a 9 szívbetegnek, két órával a céklalé megivása után 13 százalékkal növekedett a térde  izomereje.

A kutatók akkor figyelték meg a céklalé legnagyobb hatását, amikor az izmok  a legnagyobb sebességgel működtek. De nem láttak javulást a teljesítményben hosszú távon, amikor a tesztek az izomfáradást mérik.

A páciensek maguk töltötték be saját maguk kontrolljának szerepét is: egy-két hét különbséggel, hogy ne lehessen kétség a kezelés és a placebó hatása között, céklalét kaptak, majd a következő kísérletsorozatban ugyanolyan folyadékot, amiből  a nitrát tartalom hiányzott. Emellett, sem a kutatók, sem a páciensek nem tudták, melyik páciens kapta a céklalé-kezelést és melyik a placebót.

A betegeknél a céklalé nem okozott semmi mellékhatást, nem nőtt meg a szívfrekvenciájuk, nem nőtt vagy csökkent a vérnyomásuk – ami szintén fontos a szívelégtelenségben szenvedő páciensek esetében.

A szívelégtelenség különféle okok miatt alakul ki, a szívbillentyű problémáktól kezdve a vírusos fertőzésig, a lényeg az, hogy a szív fokozatosan elveszti pumpáló kapacitását.

“A szív nem tud elegendő vért pumpálni ezeknél a pácienseknél, de ez még csak a kezdet. A szívelégtelenség az egész szervezet problémájává válik, mert metabolikus változások zajlanak le, növelik az inzulin rezisztencia és a cukorbetegség kockázatát és legyengítik az izomzatot”- magyarázza Peterson, aki kardiológus.

Bár a kutatás nem azzal a céllal indult, hogy megtalálják az eszközt, amivel a mindennapi életet megkönnyíthetik a szívbetegek számára, a kutatók összehasonlították az izomerő javító kezelést egy edzésprogram hatásával.

“Az izomerő javulás mértéke összevethető volt két-három hónapos rezisztencia-tréning hatásával a szívelégtelenségben szenvedőknél” – jelentette ki Coggan, aki tréning-fiziológus.

A céklában, a spenótban, a zellerben és már zöld leveles zöldségekben levő nitrátot amikor feldolgozza a szervezet, nitrogén-monoxid keletkezik, ami relaxálni engedi a vérereket és más kedvező hatást is kifejt a metabolizmusra (az anyagcserére).

A kutatók most az idős embereken szeretnék tanulmányozni a diétás nitrát hatását.

“Az öregedés egyik problémája az izmok gyengülése, lassulása. Nagy hasznot hajtana az időseknek, ha – mint ebben a kutatásban – növelni tudnánk az izomerejüket” – fűzte hozzá Coggan.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/wuso-bjb091615.php

Reklámok

3 hozzászólás to “A céklalé fokozza az izomerőt, nemcsak a sportolókét, a szívbetegekét is”

  1. UNIOHID said

    “A céklában, a spenótban, a zellerben és már zöld leveles zöldségekben levő nitrátot amikor feldolgozza a szervezet, nitrogén-monoxid keletkezik, ami relaxálni engedi a vérereket és más kedvező hatást is kifejt a metabolizmusra (az anyagcserére).”

  2. Névtelen said

    “A céklában, a spenótban, a zellerben és már zöld leveles zöldségekben levő nitrátot amikor feldolgozza a szervezet, nitrogén-monoxid keletkezik, ami relaxálni engedi a vérereket és más kedvező hatást is kifejt a metabolizmusra (az anyagcserére).”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s