Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szarvasmarha leukémia vírusa növelheti az emberi emlőrák kockázatot

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 20. vasárnap

Egy nőnek az esélye arra, hogy emlőrákja legyen, jelentősen nagyobb, ha szarvasmarha leukémia vírus van a szervezetében, véli egy új kutatás. Sokkal nagyobb ez a kockázat, mint amit eddig megállapítottak az elhízás, az alkoholfogyasztás vagy a menopauza utáni hormonpótlás hatásával kapcsolatban az emlőrák kialakulására.

A University of California (Berkeley) kutatói 239 nőben vizsgálták meg a szarvasmarha leukémia vírus jelenlétét, összehasonlítva az emlőrákban szenvedők mintáit az emlőráktól mentes nőkével.

Az emlőrákos nők 59 százalékának mintájában találták meg a vírust, míg az emlőráktól mentesek mintái csak 29 százalékban voltak vírusfertőzöttek.

A tudománynak mindeddig még afelől is kétségei voltak, hogy a szarvasmarha leukémia vírus ( BLV) megtalálható-e az emberben.

Gertrude Buehring virológus professzor vezetésével az egyetem Fertőző Betegségek részlege döntötte meg azt a régi dogmát, hogy a szarvasmarháról nem vihető át az emberre a bovin (szarvasmarha-) leukémia vírus, miután bizonyítékot találtak a BLV emberben való létezésére, 2014-ben.

Ezután következett a bovin leukémia vírus és az emlőrák közötti esetleges kapcsolat keresése.

A BLV megfertőzi a tejelő teheneket és a vágóállatokat is, rosszindulatú limfómát és limfoszarkómát (a nyirokrendszer daganatait) okozva a megfertőzött állatok 5 százalékánál. A vírus jelenlétére figyelmeztetnek az állat vérében – és tejében – levő antitestek. Az első, ezzel foglalkozó kutatás az USA-ban 1996-ban történt, azzal az elképesztő eredménnyel, hogy az USA tejtermelő iparágában, a tej kezelési műveleteinél 89 százalékos a bovin leukémia vírus-fertőzöttség.

A legutóbbi kutatás, ami 2007-ben zajlott, az USA 17 legnagyobb tejtermelő államának teljes tejelő tehéncsordájára kiterjedően, hasonlóan, közel 84 százalékban lett pozitív a tejtermelő – tejfeldolgozó ipari műveleteket illetően.

“A mostani tesztjeink érzékenyebbek, de megtörni velük a bevett dogmát, hogy a bovin leukémia vírus nem vihető át az emberre, még most is igen nehéz” – állapítja meg Buehring professzor. “Nem volt elég az ösztönzés a szarvasmarha ágazat számára, hogy olyan módszereket vezessen be, amelyek megakadályozzák a vírus terjedését.”

Most, hogy kimutatták a BLV jelenlétének nagyobb valószínűségét az emlőrákban, egy lépéssel előbbre vannak.

“Nagyobb a kockázat a BLV-vel kapcsolatban, mint bármelyik gyakran publikált kockázati tényezővel kapcsolatban, nagyobb, mint az elhízás, az alkoholfogyasztás vagy a menopauza utáni hormonkezelés hatása az emlőrákra.”

A kutatás azzal nem foglalkozott, hogyan fertőzi meg a vírus az emlőszövetet, de az előfordulhat a pasztőrözetlen tejjel, nem elég alaposan megfőzött/sütött hússal – vagy emberről emberre történő átvitellel, mondja a professzor.

Ez a kutatás még nem elegendő ahhoz, hogy bizonyítsa, a BLV emlőrákot okoz, jegyzi meg a professzor.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/299575.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.