Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ember mohó szuperragadozó

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 22. kedd

greenfo/MTI – átvétel

Szuperragadozó a mohó Homo sapiens
Kutatók 2125 szárazföldi és tengeri ragadozót elemeztek, és arra jutottak, hogy kíméletlen vadászati és halászati módszereivel az ember a világ leghatékonyabb ragadozója – derült ki a Science-ben megjelent tanulmányból.

A kutatók szerint az ember egyedülálló szuperragadozó, aki a többi szárazföldi és tengeri ragadozónál – mint az oroszlán, a farkas, a cápa és a kardszárnyú delfin – sokkal hatékonyabban vadássza le és öli meg más fajok egyedeit. A kutatók becslései szerint az óceáni halászat révén az ember nagyjából tizennégyszer több kifejlett halat fog ki, mint amennyit a tengeri ragadozók elpusztítanak, és körülbelül kilencszer több kifejlett állattal végez a szárazföldön, mint az ottani egyéb ragadozók.

Az ember általi vadászat és halászat minőségileg különbözik más ragadozók viselkedésétől. A kicsinyek helyett a kifejlett példányok vadászata például – pénzügyi hasonlattal élve – a populáció „szaporodási kamata” helyett a „szaporodási tőke” becélzását jelenti.
A tanulmány szerint az emberiség egy másik rendkívüli vadászati sajátossága, hogy képes más csúcsragadozókat is célba venni, különösen a tengerekben, ahol a cápák, tonhalak és fekete marlinok számának megtizedelése alapjaiban megváltoztatja a tengeri ökoszisztéma egyensúlyát.

Az igen hatékony gyilkolási technikánk, a globális gazdasági rendszereink és az emberiség számára rövid távú előnyöket előtérbe helyező erőforrás-kezelésünk miatt az ember mint szuperragadozó emelkedik fel – mondta Chris Darimont, a tanulmány vezető szerzője, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa.

A nagyobb halakra való koncentrálással az emberek megváltoztatják néhány tengeri faj evolúcióját: az állatok hamarabb válnak ivaréretté és kisebbre nőnek. Az idősebb, nagyobb halak azonban gyakran termékenyebbek és így képesek fenntartani egy életképes populációt.

A kisebb halaknak kevesebb utódjuk születik, így a populációk többé már nem olyan ellenállóak a lehalászásokkal szemben. A szárazföldön élő nagy testű húsevők elvesztése – amiért részben vagy teljes egészében a túlvadászat a felelős – az ember számára fontos növényevők betegségeinek elburjánzását eredményezi – mondta Darimont.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/08/23/szuperragadozo-a-moho-homo-sapiens

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: