Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha elalvás előtt vesszük be magas vérnyomás elleni gyógyszereinket, csökken a cukorbetegség kockázatunk

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 24. csütörtök

Nem reggel kell bevenni a vérnyomás gyógyszert, hanem az elalvás előtt, mert így jobban  csökken a vérnyomásunk, miközben alszunk, és megfeleződik a 2. típusú cukorbetegség kockázatunk – mondja egy spanyol kutatás.

A Vigo Egyetem két kutatást is végzett a kérdéssel kapcsolatban: az elsőben Dr. Ramón Hermida vezetésével azt tisztázták, hogy a magas vérnyomás csökkentése az alvásidő alatt gátolja-e a cukorbetegség kialakulását. A másik kutatásban azt vizsgálták, hogy egy vagy több magas vérnyomás elleni gyógyszer egész napi dózisa elalvás előtt adagolva jobban csökkenti-e a diabétesz kifejlődésének kockázatát, mintha a gyógyszereket ébren vennék be.

A kutatók 2012 magas vérnyomásos – de nem diabéteszes – beteggel végeztek kísérletet: 976 férfival és 1036 nővel, akiknek az átlagéletkora 53 év volt. A kísérleti személyeket véletlenszerű kiválasztással két csoportra osztották: az egyik csoport az ébrenlét ideje alatt vette be a számára előírt gyógyszereket, a másik csoport az egész napi adagot az ágyban, elalvás előtt.

A kutatók nem tudták, melyik páciens, melyik csoportban volt – ők pedig a cukorbetegség kialakulását  monitorozták.

Hat éven át követték a betegek állapotát, ez alatt az idő alatt 171 betegnél alakult ki 2. típusú cukorbetegség.

Azoknak a betegeknek, akik az ágyban, elalvás előtt vették be gyógyszereiket (szemben a reggel gyógyszert szedőkkel), lényegesen alacsonyabb volt az éjszakai  vérnyomás-átlaguk, és nagyobb az alvás idő alatti, relatív vérnyomás-esésük.

Az elalvás előtt kezelt csoportnál kevesebb volt a ‘nem-csökkenés’ jelenség, az, amikor éjjel a betegek vérnyomása kevesebb, mint 10 százalékkal csökken a nappali vérnyomás-értékhez képest. A vérnyomás-átlag ‘nem-csökkenése’ 32 százalékban fordult elő az elalvás előtt kezelt pácienseknél, és 52 százalékban a reggeli gyógyszert-szedőknél.

Emellett 57 százalékkal csökkent a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata az elalvás előtt gyógyszert szedőknél – miután a zavaró tényezőket (éhomi glükóz-szint, derék-körfogat, átlagos éjszakai szisztolés vérnyomás, krónikus vesebetegség) kiiktatták.

A további elemzés kimutatta, hogy nagyobb csökkenést hozott a cukorbetegség kockázatában az éjszakai gyógyszerszedőknél az angiotensin receptor blokkolókkal (ARBk – 61%), az ACE gátlókkal (69%) és a béta blokkolókkal (65%) való kezelés. Ezek a gyógyszerek ugyanis blokkolják az angiotensin II hormon hatását, amely nemcsak az ereket húzza össze és növeli a vérnyomást, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy a májból nagyobb mennyiségű glükóz szabadul fel és csökken az inzulin-érzékenység.

A kutatók arra a véleményre jutottak, hogy a magas vérnyomás elleni gyógyszer szedése ugyanolyan biztonságos, ha este, elalvás előtt szedik, mintha reggel tennék. És hozzáfűzik:

“A nem-diabéteszes magas vérnyomásos betegek számára az egész napi adag vérnyomás-csökkentő elfogyasztása elalvás előtt lényegesen javítja az alvás alatti vérnyomást és megvéd a diabétesz kialakulásától.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/d-tbp092215.php

Egy hozzászólás to “Ha elalvás előtt vesszük be magas vérnyomás elleni gyógyszereinket, csökken a cukorbetegség kockázatunk”

  1. uniohid said

    “A nem-diabéteszes magas vérnyomásos betegek számára az egész napi adag vérnyomás-csökkentő elfogyasztása elalvás előtt lényegesen javítja az alvás alatti vérnyomást és megvéd a diabétesz kialakulásától.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.