Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A negatív emlékek fontossága

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 26. szombat

A memória nem csak az emlékek tárolására szolgál. Persze, arra is, de ami még ennél is fontosabb: a memória az élőlényt védő biztonsági rendszerként funkcionál.

A negatív emlékek segítségével elkerülhetjük azt a fenyegető helyzetet, amellyel egyszer már találkoztunk.

A francia INSERM kutatóintézet és a Bordeaux-i Egyetem kutatói felfedezték, hogy az agy cannabinoid receptorai tartják ellenőrzésük alatt a túlélést szolgáló negatív emlékeket.

Ha veszélybe kerülünk, döntést hozunk. Ez a döntés a továbbiakra nézve meghatározó lesz: amikor lecseng a veszély, már megtanultuk, hogyan nézzünk szembe vele vagy hogyan meneküljünk el. De főként azt tanuljuk meg, hogy nem szabad nem tudomást venni róla. Hasonlóképpen ahhoz, ahogy megtanultuk, kerüljük el azokat az élelmiszereket, illetve italokat, amelyek egyszer már megbetegítettek bennünket.

Szervezetünk fel van vértezve egy olyan idegrendszeri mechanizmussal, amely segíti viselkedésünk alkalmazkodóképességét. A negatív emlékek ilyen túlélő eszközt jelentenek, felkészítik a szervezetet arra, hogy kerüljék el a potenciális veszélyt.

Az agy központi régiójának (a habenulának) a szerepét – a félelmi reakcióban – már jórészt feltárták az elmúlt években, de ugyanez nem mondható el a szervezet által termelt cannabinoid rendszerről, amit Giovanni Marsicano és csoportja vizsgált.

Ebbe a rendszerbe tartozik az 1. típusú cannabinoid receptor. Ezeknek a receptoroknak az aktivitását normális esetben az endocannabinoidok – a szervezet saját molekulái – szabályozzák. (Az endocannabinoidok a cannabis, az indiai kender fő hatóanyagát tartalmazzák.)

A kutatók olyan feltételes reflexet alakítottak ki az egereknél, hogy bizonyos veszély jelzésekre (hangra vagy szagra) reagáljanak. Amikor kitették őket ennek a szignálnak, a cannabinoid receptort nélkülöző egerek nem mutattak félelmet, a normális egerek szemben. Viszont a semleges vagy a pozitív emlékeknél nem reagáltak a veszély jelzésre. Molekuláris szinten pedig, annak ellenére, hogy a habenula működésében két molekula – az acetilkolin és a glutamát – is részt vesz, a cannabinoid receptor-defektes egereknél csak az acetilkolint figyelték meg.

“Ez a kutatás azt demonstrálja, hogy a belső elválasztású cannabinoid rendszer a habenulában kizárólag a negatív emlékeket ellenőrzi, nincs befolyása a semleges vagy a pozitív emlékekre. ”

Mivel a negatív memória az érzelmi folyamatok betegségével, a depresszióval, szorongással, drog-függéssel kapcsolatos, az endogén cannabioid rendszerrel új terápiás eszközhöz juthatnak az orvosok.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/ind-sis092515.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s