Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A finom por szennyezés pusztító hatással van az Alzheimer-gént hordozó gyerekek agyára

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 28. hétfő

Az amerikai és a mexikói egyetemek, kutatóintézetek összefogásából született az a tanulmány, amely az idegrendszeri elváltozások korai jeleit kereste az APOE (az apolipoprotein E génjének 4 alléljával) génnel rendelkező, a közismerten rossz levegőjű Mexikó Cityben élő gyerekek agyában, a hippokampuszuk metabolitjaiban.

A Mexikó Cityben élő gyerekek és szüleik egész életükön át légszennyezettségnek vannak kitéve – beleértve a finom por (PM 2,5) szennyezést is. Mexikó City az extrém nagyvárosi növekedés és a súlyos környezetszennyezés iskolapéldája, a gyerekek millióit érinti a PM 2,5 káros mértékű koncentrációja.

A kutatáshoz 9 – 15 éves gyerekeket toboroztak, és a gyerekkel azonos – APOE e4 – gént hordozó szülőjét keresték meg. A hippokampuszuk vizsgálatára fókuszáltak elsősorban, a magasabb rendű kognitív funkciókra és a memóriára. Mérték az agy három fő metabolitját a gyermek/szülő párosnál – proton mágneses rezonanciás spektroszkóppal.

A hippokampusz jobb oldalán a NAA/Cr arány*, ami a neuronok sűrűségét és funkcionálását mutatja, lényegesen kisebb volt az APOE e4 génnel rendelkező gyermekeknél – mint az alacsonyabb szennyezettségű területen élő gyerekeknél. A hippokampusz bal oldalát vizsgálva kiderült, hogy az APOE e4-es szülőknél a legkisebb a NAA/Cr aránya.

*A NAA/Cr – N-acetilaszpartát/kreatin – a hippokampusz optimális teljesítményének kulcsa, ennek erős csökkenését látták az APOE e4-es gyermekeknél és szülőknél.

A kutatókat nagyon aggasztja a neurodegenerációs marker megléte a fiatal gyerekeknél, amit általában az enyhe kognitív romlást mutató felnőtteknél és az Alzheimer-kóros betegeknél tapasztalnak.

A Mexikó Cityben élő gyerekeken, tinédzsereken és fiatal felnőtteken az Alzheimer-kór markereit találták meg: foszforilált tau fehérjét, ideggyulladást, az immunrendszer szabályozásának rendellenességét, az agy érrendszerének károsodását és a kipufogógázokból származó fémek felgyülemlését az agyban.

Továbbá: ezeknek a látszólag egészséges gyermekeknek rossz volt a szaglóérzékük, táplálkozás-szabályozó hormonjaik szabályozási rendellenességet mutattak, figyelemhiányosak voltak, rossz volt a rövid távú memóriájuk, és az átlag alatt teljesítették az IQ-tesztet.

“Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy az APOEe4 gént hordozóknak magasabb a kockázatuk a korai Alzheimer-kór kifejlődésére, ha szennyezett városi környezetben élnek, és ez sajnos, vonatkozik a világon minden emberre, etnikumtól függetlenül, aki nagy levegőszennyezésnek van kitéve” – tette hozzá Dr. Calderón-Garcidueas. A lakóhely, a szennyezett levegőjű város, a rossz táplálkozás, a városi stressz, az alacsonyabb agyi és kognitív tartalékok – és az APOE e4 – együttesen a neurodegeneratív folyamatok felgyorsulását idézik elő.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/ip-mca092415.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: