Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az antibakteriális szappan nem alkalmasabb a fertőtlenítésre, mint a közönséges szappan és víz

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 29. kedd

Dr. Joseph Mercola orvos-természetgyógyász írásából

Egy felmérés szerint az amerikai fogyasztók 56 százaléka rendszeresen használja az antibakteriális szappant, és 84 százalékuk semmi kivetnivalót nem talál benne.

2013-ban az FDA (Food and Drog Administration – Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság) úgy döntött, hogy a gyártóknak adatokkal kell bizonyítaniuk, hogy az antibakteriális szappan hatékonyabb, mint a közönséges szappan. 20 baktériumtörzset ajánlott a hatóság a kérdés eldöntéséhez. Közöttük volt az Escherichia coli, a Listeria monocytogenes és a Salmonella enteritidis, mint a legfontosabbak.

Tudni kell, hogy az antibakteriális szappan ugyanolyan összetevőkből áll, mint a közönséges szappan, azzal a különbséggel, hogy 0,3 százalékban (ez a maximálisan engedélyezett koncentráció) triclosant is tartalmaz.

A ‘hatékonysági kísérletnél’ a baktériumokat előbb lombikban tették ki a kétféle szappannak 20 másodpercen át, kétféle hőmérsékleten: 22 Celsius fokon és 40 Celsius fokon. Majd ráspriccelték a baktériumokat az önkéntesek kezére, ők pedig kezet mostak 30 másodpercen át, egyik vagy másik szappannal, meleg vízben.

Az eredmény:

“A triclosant tartalmazó antibakteriális szappan nem volt hatékonyabb, mint a közönséges szappan a baktériumfertőzöttség csökkentésében” – állapították meg a kutatók.

Csak akkor pusztítottak el több baktériumot az antibakteriális szappanok a közönséges szappannál, ha kilenc órán át áztatták benne… ami meglehetősen hasznavehetetlen előny a fogyasztó számára.

A kutatás vezetője megjegyezte, hogy meg kell tiltani az antibakteriális termék hatékonyságának eltúlzását, mert összezavarja a fogyasztókat.

Tudni való, hogy akár antibakteriális, akár közönséges szappannal mos valaki kezet, attól még elkaphatja a náthát, az influenzát, a hányást és hasmenést – mivel ezeket a tüneteket vírusok okozzák. (Bár hányást és hasmenést okozhatnak baktériumok is, az antibakteriális szappanok akkor sem nyújtanak nagyobb védettséget, mint a közönséges szappan.)

De a triclosan emellett káros az egészségre: felmerült vele szemben az antibiotikum-rezisztencia és a belső elválasztású hormonok megzavarásának gyanúja.

Állatkísérletek azt mutatták, hogy magzati csont-rendellenességet okoz – ami hormonális hatásra utal. Egy 2009-es kutatás demonstrálta, hogy lényegesen csökkenti a triclosan a vérben cirkuláló trioxin – pajzsmirigy-hormon – szintjét a patkányoknál. Egy másik kutatás arra utalt, hogy a triclosan ösztrogén-aktivitást okozott az emberi mellrák-sejtekben, ami stimulálja a ráksejtek növekedését. Egy újabb kutatás azt mutatta ki, hogy rontotta az izom-funkciót embernél, és emellett összefüggésbe hozták a gyermekek allergiájának fokozódásával triclosan hatására.

A triclosan könnyedén behatol a bőrbe, bejut a véráramba, ma már az amerikaiak nagy részében megtalálható.

“A gyártók – a hatékonysági adatok mellőzésével – agresszív marketinget folytatnak az antibakteriális szappanok mellett, aminek eredményeképpen az amerikaiak 75 százalékának szervezetében jelen van a triclosan, a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatai szerint” – állapítja meg az Environmental Working Group (Környezeti Munkacsoport).

A triclosan megtalálható a terhes nőkben, a köldökvérben, az anyatejben. A triclosannak ki vagyunk téve az életünk első percétől fogva.

Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/09/29/antibacterial-soap.aspx?e_cid=20150929Z2_DNL_art_2&utm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.