Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Azzal, hogy növeljük a kalciumbevitelt, nem javítunk a csontjaink erősségén

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 30. szerda

Nem valószínű, hogy segítünk a csontjainknak megerősödni vagy kivédeni a csonttörést idős korban azzal, hogy több kalciumot fogyasztunk, akár a táplálékunkkal, akár táplálékkiegészítővel, erre a következtetésre jutott a British Medical Journal két tanulmánya. A szerzők szerint nem érdemes a csonttörés megelőzése céljából megnövelni 50 éven felül mindenkinek a kalciumbevitelt.

Az érvényes vezérfonalban az szerepel, hogy legalább 1000-1200 milligramm kalciumot juttasson be a szervezetébe az idős ember, hogy javuljon a csontsűrűsége, és megelőzze a törést. Sok ember táplálékkiegészítő formájában tesz eleget ennek az ajánlásnak. Az utóbbi időben azonban aggályok merültek fel a kalcium szupplementumok biztonságosságát illetően, azóta a szakértők inkább a táplálékból tanácsolják beszerezni a kalciumot. De az eredmény, a csontokra gyakorolt hatása ismeretlen a tápláléknak is.

Új-Zélandi kutatók ezért vizsgálták az ajánlások követését: az ajánlott kalcium mennyiség bevitelét táplálékkal, illetve táplálékkiegészítővel – segíti-e a csont erősödését, a törések megelőzését.

Az egyik kutatás azt mutatta, hogy a megnövelt kalciumbevitel – a táplálékból is és a táplálékkiegészítőből is – csak 1-2 százalékkal növelte meg a csontok ásványi anyag-sűrűségét, ami “valószínűtlen, hogy csökkentené a törés kockázatát.”

A második kutatásban arra az eredményre jutottak, hogy a táplálékból történő kalcium felvétel nincs kapcsolatban a törési kockázattal, és nincs arra bizonyíték, hogy ha növeljük a kalciumbevitelt, megelőzhetjük vele a töréseket.

Ideje újragondolni a kalciumbevitellel kapcsolatos ajánlásokat – a normális, kiegyensúlyozott táplálkozáson túl, érvel Karl Michaelsson professzor (Uppsala Egyetem, Svédország) a kísérő szerkesztőségi írásban.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/b-ici092515.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.