Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jobb anya lesz, akinek nem kellett gyerekkorában folyton a kistestvérére vigyáznia

Posted by Suggestor - 2015. október 1. csütörtök

Azok az anyák, akik annak idején nem élhették gondtalan gyermekkorukat, mert gyermekgondozói szerepbe kényszerítették őket, kevésbé lesznek megértőek a saját gyermekeik szükségletei iránt – ezt a következtetést vonták le a Michigan State University kutatói.

Az ilyen sorsú anyák nem fogják fel a gyermeki fejlődés stádiumait, és végül ugyanolyan káros módon viselkednek saját gyermekeikkel, mint ahogy őket fölnevelték.

“Ha az anya gyermekkorát a szülők elvárásai határozták meg, ha túl sokat kellett vigyáznia a testvérére, nem volt mód rá, hogy kifejlődjön saját személyisége, akkor zavar keletkezhet benne a gyermekek iránti elvárásokat illetően. Nem rendelkeznek tudással a gyerekek fejlettségi korlátairól és a szükségleteiről sem” – magyarázza Amy K. Nuttall tanársegéd (Humán fejlődési és Családtudományi tanszék).

Ott kezdődik, hogy “ha az anya nem érti a gyermekének szükségleteit, nem képes megfelelően kielégíteni azokat.”

A terhes, felnőttes ‘vigyázás’, a ‘pótmamaság’ magába foglal szülői rutinfeladatokat, a testvér fegyelmezését, sok házimunkát és a szülők érzelmi támogatására szolgál, mondja a kutató.

A kutatáshoz 374 terhesanyát választottak ki, alacsony jövedelmű családokból, az Egyesült Államok négy városában, és kikérdezték gyermekkoráról. Szülés után több ízben megfigyelték anyai tevékenységét, 18 hónapon át.

Azok az anyák, akiket gyermekként egy felnőtt számára elegendő mértékű gyermekfelügyelettel bíztak meg, kevésbé pozitívan, kevesebb melegséggel válaszoltak csecsemőjük szükségleteire, és kevésbé voltak képesek gyermekük felfedező kedvét és függetlenségi törekvéseit a saját munkabeosztásuk fölé helyezni.

Az előző kutatásban, amelyet szintén Nuttall vezetett, arra az eredményre jutott, hogy a gyermekgondozásra túlzottan igénybe vett anyáknak a gyermekei viselkedési problémákkal küzdenek, ezért szülői felkészítő programot kell kidolgozni az ilyen anyák számára.

A csecsemő fejlődéséről szóló tudnivalóknak leginkább a szülés előtti kurzuson van a helyük. A nők egyébként is, nagyobb valószínűséggel látogatják ezeket a szülés előtti tanfolyamokat, mint a szülői kurzusokat – majd szülés után.

“Ezek a születés előtti tanfolyamok nagyon hasznosak lehetnek: megtanítják az anyákat a gyermeki fejlődés tudnivalóira, az elvárásokra, amelyeket a gyermek képességeivel szemben támaszthatunk, mindezt még azelőtt, hogy elkezdődne a ‘szülőség’ időszaka.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/msu-kat092915.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.