Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ülve és állva egyaránt használható íróasztalok hosszú távon fognak bizonyítani

Posted by Suggestor - 2015. október 4. vasárnap

Dolgozzunk felváltva ülve és állva, mondják a kutatók. Amihez, persze, alkalmas íróasztalra is szükség van, aminél ülve is, állva is lehet dolgozni.

Ahhoz képest, hogy mekkora volt az elvárás az új íróasztallal kapcsolatban (amelynél ülve-állva egyaránt lehet dolgozni), minimális eredményt tudtak mérni a University of Iowa munkatársai: az igaz, hogy egy órával kevesebbet ültek az irodai dolgozók, és hat (!) perccel többet mentek, mint kizárólag ülve dolgozó társaik, de nem tudtak kimutatni kockázatcsökkenést a szív és érrendszeri betegségekben.

Az ülés-állás váltogatásával 87 kalóriával többet égettek el egy munkanapon a kísérletben érintett személyek, mint kizárólag ülve dolgozó társaik. A kutatók szerint ezt a kis mennyiséget is komolyan kell venni az elhízás elleni küzdelemben.

“A kutatások azt mutatják, hogy egy amerikai dolgozó ma durván 100 kalóriával kevesebbet éget el naponta, mint 1960-ban. Az a tudósok véleménye, hogy a munka során elhasznált energia csökkenésének jelentős része van az elhízás-járványban, amit azóta tapasztalunk” – nyilatkozta Dr. Lucas Carr, a University of Iowa egészségtudományi és fiziológia tanszékének tanársegédje.

A ülőmunka 83 százalékkal nőtt 1960 óta, jelenleg 43 százalékát teszi ki az összes munkának az Egyesült Államokban. A hivatalnokok a munkanapjuk több mint 80 százalékát üléssel töltik.

A kutatást egy olyan cégnél végezték, amely már közel két éve (1,8 év) beszerezte az ülve és állva is használható íróasztalokat.

A kutatásban 69 középkorú, javarészt női alkalmazott vett részt: 31 közülük ülő-álló munkaasztalt használt, 38 csak üléshez alkalmas íróasztalt. Az irodai munkák változatosak voltak, volt köztük adminisztrációs, statisztikai és menedzseri munka, marketing, kutatás és könyvelés. A résztvevőket felszerelték egy monitorral, ami rajtuk volt öt munkanapon át. Az eszköz regisztrálta a testhelyzetüket, mozgásukat, a mozgásuk intenzitását.

Bár az álló munkát is lehetővé tevő asztalnál dolgozók több kalóriát égettek el ülő társaiknál, a kutatók úgy találták, hogy nem volt a két csoport között különbség a szív és érrendszeri kockázati tényezők tekintetében: testzsírt, vérnyomást és szívfrekvenciát illetően.

Carr véleménye szerint további kutatásra van szükség a témában: hogyan hat az ülés állással váltogatása a szívre, a váz- és izomrendszerre (nyak, hát, csípő diszkomfort érzés) és a kognitív teljesítményre.

“Az is lehetséges, hogy a napi egy órával kevesebb ülést nem lehet egy-az-egyben lefordítani szív és érrendszeri kockázatra. Lehet, hogy ennyi állás több éven át nyújt csak elegendő stimulust ahhoz, hogy lássuk a csoportok közötti különbséget. De az is elképzelhető, hogy a kutatás túl kevés személyre terjedt ki ahhoz, hogy kimutassuk a differenciát. Több kutatásra van szükség, hogy lássuk az ülés-állás váltogatásának valódi – egészségre gyakorolt – hatását” – fűzte hozzá Carr.

A tanulmány az American Journal of Preventive Medicine című, a betegségek megelőzésére specializálódott folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/uoi-ass100215.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s