Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lesz-e edzést helyettesítő pirula?

Posted by Suggestor - 2015. október 5. hétfő

Az edzésről tudjuk, hogy jót tesz az anyagcserének, a keringésnek, az agynak, a májnak és még sorolhatnánk. Nem volna éppen haszon nélkül való, ha sikerülne olyan tablettát kifejleszteni, ami legalább néhány előnyös hatását képes volna megvalósítani, különösen az arra rászoruló beteg emberekben, akik képtelenek a mozgásra.

“Felismertük, hogy szükség van az ‘edzés-tablettára’, és megvalósíthatónak is látszik – mai molekuláris ismereteink mellett” – mondja Ismail Laher a Brit Columbia Egyetem farmakológiai tanszékének munkatársa.

A tabletta kifejlesztésén dolgozik néhány laboratórium, állatkísérleti stádiumban van a szer. Elsődleges célja a vázizmok teljesítményének fokozása, és az energiafelhasználás javítása. Ez a gyógyszer erősebb és gyorsabb izmokat fejleszt. Természetesen, az edzésnek jóval nagyobb a hatóköre, mint az izmok fejlesztése.

“Az emberek sokkal több hasznot húzhatnak az edzésből, mint a tablettából:  például, javul a kognitív funkciójuk, erősödnek a csontjaik, javul a kardiovaszkuláris funkciójuk. Irreális volna elvárni az edzés-tablettától, hogy teljes mértékben helyettesítse a fizikai edzést – ez legalábbis a közeljövőben nem várható”- jelentette ki Laher.

“Bár az edzés-tablettának hasznát vehetnék az egészséges emberek is, mi mégis azokra gondolunk, akik különböző okok miatt nem képesek mozogni. Például a gerinc-sérültekre, akiknél káros elváltozások mennek végbe a kardiovaszkuláris és a vázizom-funkcióban a mozgásképtelenség miatt.”

“Sokkal több kutatás kell ahhoz, hogy megértsük az edzés-tabletta mellékhatásait, megállapítsuk az optimális dózisát, a lehetséges visszaéléseket vele embereknél és állatoknál – gondolva a versenyekre. (Megjegyezzük, hogy az első dopping vétséget a 2013-ban, egy kerékpáros versenyen követték el egyik edzés-tablettával. )”

“Még csak a kezdetén vagyunk a munkának. Az edzés-tabletta továbbfejlesztett változata, amelyik kombinációban hat, hatékonyabb lesz, mint az egyetlen összetevőből álló szer. De még nem tudunk semmit a hosszú távú használatról, embernél” – fejtette ki Laher.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/cp-ceb092515.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s