Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szexuális aktivitás a női immunitást úgy alakítja, hogy az támogassa a megfoganást

Posted by Suggestor - 2015. október 6. kedd

Az Indiana University kutatói felfedezték, hogy maga a szexuális aktivitás is képes olyan változásokat okozni a nők immunrendszerében, amely megnöveli a megfoganás esélyét, akár az ovulációs ‘ablaktól’ függetlenül is.

“Általában, azt szokták ajánlani, hogy a partnerek, akik kisbabát akarnak, rendszeresen,  még a ‘nem termékeny’ időszakokban is szexeljenek, hogy megnöveljék a terhesség esélyét, – bár ezt semmivel nem tudták alátámasztani” – mondja  Tierney Lorenz, a Fertility and Sterility folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. Mi – első ízben – kimutattuk, hogy a szexuális aktivitás a női immunitást úgy alakítja, hogy az támogassa a megfoganást.

“Egyúttal választ ad egy régi rejtélyre is: hogyan lehetséges, hogy akkor is létrejöhet megtermékenyülés, ha a szexuális aktus nem a termékeny időszakban történik?”

A néhány korábbi kutatás kimutatta már a terhesség alatt és a szülés után az immunrendszeri változásokat, és a menstruációs ciklus folyamán is. Ez merőben újdonság, hogy a szexuális aktivitásnak szerepe van ilyen immunrendszeri változások előidézésében. Világosan megmutatkozott ez az immunrendszer működésének különbözőségében a szexuálisan aktív és az önmegtartóztató életet élő nők között.

Adatokat gyűjtöttek 30 nő menstruációs ciklusáról, akiknek egyik fele szexuálisan aktív, a másik fele szexuálisan absztinens volt. A kutatók beszámolnak arról, hogy a szexuálisan aktív nőknél nagyobb változást mutatkozott a segítő T (helper) sejtekben, és abban a fehérjében, amivel a T-sejtek kommunikálnak. Differenciát találtak a két kísérleti csoport között az antitest-koncentrációban is.

A segítő T-sejteknek az a feladatuk a szervezetben, hogy aktiválják azokat a sejteket, amelyek a szervezetet fenyegető mikrobákat elpusztítják. Az antitesteket – az immunglobulinokat – a fehér vérsejtek választják ki, ezeknek oroszlánrészük van az idegen betolakodók legyőzésében.

“A női szervezetnek meg kell oldania egy trükkös feladatot: ahhoz, hogy megvédje saját magát, a szervezetnek védekeznie kell az idegen betolakodók ellen. De ha ugyanezt az eljárást választja a spermák (vagy a magzat) ellen, akkor nem fog bekövetkezni terhesség. A női immunitásban végbe menő változás lehet a válasz erre a problémára” – magyarázza Lorenz.

Több típusa van a T-helper sejteknek és az immunglobulinoknak. A T-helper 1 sejt a kívülről jövő veszélyt hárítja el. A T-helper 2 sejt segít elfogadtatni a szervezettel a terhességet, máskülönben a szervezet ‘idegen betolakodónak’ ítélné a sperma vagy az embrió jelenlétét. Hasonlóképpen, az immunglobulin A antitestek – amelyek a női reprodukciós szerveket bevonó nyákban találhatók – akadályozhatják a spermák mozgását, esetleg más módon gátolhatják a megtermékenyítést.

Az immunglobulin G antitestek – amelyek tipikusan a vérben találhatók – a méh bevonása nélkül küzdik le a betegséget.

Lorenz és kollégái lényegesen magasabb koncentrációt találtak a T-helper 2 sejtekből a szexuálisan aktív, nem terhes nőkben a menstruáció azon szakaszában, amikor a méh fala megvastagszik, a terhességet előkészítendő. És magasabb szintet találtak a T-helper 1 típusú sejtekből ugyanezen nőknél abban a szakaszban, amikor a petefészekben a petesejtek megérnek. A szexuálisan aktív nőknél hasonlü változásokat tapasztaltak az immunglobulinok mennyiségének változásában is.

A szexuális absztinenciával élő nőknél viszont nem tapasztaltak semmilyen változást az immunrendszert illetően.

“A szexuálisan aktív nők immunrendszere előre felkészül a terhességre” – magyarázza Lorenz.

Gyűlnek a bizonyítékok arra nézve, hogy az immunrendszer nem passzívan várja a betolakodókat, hanem a külső jelzésekre, a fizikai környezetre vagy a társas viselkedésre is reagál: változásokat indít el.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/iu-iss100515.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.