Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A toleráns immunrendszer növeli a rák kockázatát

Posted by Suggestor - 2015. október 7. szerda

Ahhoz, hogy a tumor rosszindulatúvá váljon, a ráksejteknek ki kell kerülniük az immunrendszer támadását.

Számos kutatás kimutatta, hogy a rák agresszív terjedésének kockázata annál nagyobb, minél kedvezőtlenebb az arány a T-szupresszor sejtek* és a többi, aktív T-sejt között a tumor mikrokörnyezetében.

*T-szuppresszor (Ts) sejtek – az immuntoleranciáért felelősek, más immunsejtek működését szabályozzák, megakadályozzák, hogy elpusztítsák az egészséges szöveteket

“De azt nem lehetett tudni, hogy ez (a kedvezőtlen arány) az agresszív tumor következménye-e vagy inkább ez okozza az agresszív tumort” – mondja Rudolf Kaaks, a német Rákkutató Központ munkatársa.

Egyedülálló lehetőségük adódott rá, hogy megvizsgálják a kérdést: félmillió ember vett részt a táplálkozás és a rák kapcsolatát vizsgáló kutatásban, ebből 25000 heidelbergi lakos volt. A vizsgálat kezdetén, 1996-98-ban, a résztvevőktől vérmintát vettek, amit lefagyasztottak. Most csak elő kellett venniük annak a megközelítőleg ezer embernek a vérmintáját, akiknél kifejlődött az eltelt idő alatt a rák: tüdőrák, vastagbél-, emlő- és prosztatarák. 800 egészséges ember alkotta a kontrollcsoportot.

Megszámolták a T-szupresszor sejtek számát a vérmintákban és összevetették a T-sejtek összes számával, így kapták meg az ‘immunoCRIT’ értéket. Minél nagyobbnak mutatkozott, annál jobban el volt nyomva az immunrendszer.

Ha az érték igen nagy volt, a tüdőrák kockázatot száz százalékkal megnövelte, a vastagbél-rák kockázatot 60 százalékkal. Az ösztrogén-receptor negatív emlőrák kockázatot a magas immunoCRIT érték a háromszorosára növelte.

(A prosztata-rákra és az ösztrogén-receptor pozitív emlőrákra a kutatók nem találtak kockázat-növelő tényezőt, de a kutatók megállapítása szerint ez annak a következménye is lehet, hogy feladathoz képest alacsony volt az esetszám.)

Amikor a tumorral megküzdő T-sejteket a szabályozó-gátló T-sejtek tartják kordában, a tudósok ‘perifériális immuntoleranciáról’ beszélnek.

“Demonstráltuk, hogy az immunsejtek kedvezőtlen aránya már jóval a betegség kifejlődése előtt megvolt. Ezért aztán sokkal valószínűbb, hogy oka, semhogy eredménye lenne a tumornak” – magyarázta Kaaks.

Egyelőre nem tudják a kutatók, miért bizonyos rákkockázatokra van nagy hatással az immuntolerancia. A tüdőrák és a vastagbélrák esetében talán azért, mert nagy mennyiségű immunsejt lakja. A kutatók azt tervezik, hogy a kutatást más típusú tumorok vizsgálatára is kiterjesztik.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/gcrc-tis100615.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s