Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kérdőjelek: a szennyezett levegőjű városok növényzete

Posted by Suggestor - 2015. október 8. csütörtök

Főként meleg időben, szennyezett levegőjű városokban nagy az esély arra, hogy a ‘zöld tetős’ vagy zöld fákkal, zöld ‘fallal’ körülvett épületek irodáiban dolgozók egészségét károsítják az ultrafinom részecskék.

A York Egyetem kutatói a modern irodaépületekben vizsgálták a beltéri levegőszennyező anyagokat, azok között is az ultrafinom részecskéket. (Ezek az ultrafinom részecskék a legkárosabbak a tüdőre.)

Részletes kémiai modellt készítettek a beltéri levegőről, szimulálták az athéni, a helsinki és a milánói irodák levegőjét – a 2003. augusztusi hőhullám idején, majd a tipikusabb 2009. augusztusi hőmérsékleten. Azért választották ezt a három nagyvárost, hogy össze tudják hasonlítani a különböző éghajlatú területeken fekvő városokat – beltéri légszennyezettség szempontjából.

A beltéri levegő ultrafinom részecske koncentrációja Milánó és Athén irodáiban volt a legmagasabb, ami tükrözte a kültéri levegő magas szennyezettségét. Az ultrafinom részecskék az ajtókon, ablakokon, a szellőzőrendszeren – és a fal pórusain át jutnak be a belső térbe.

A beltéri ultrafinom részecske-koncentráció azonban magasabbnak bizonyult a vártnál: a külső térből behatoló részecskéknél.

Amikor tovább vizsgálódtak, megtalálták az okát: a fák és a növények ‘kilélegezte’ illékony szerves vegyületek okozták a a magas koncentrációt. Ezek az erősen reaktív anyagok limonént tartalmaznak, ami a citrusfélék illatára emlékeztető vegyület, ehhez járul még a pinén, amit a fenyők juttatnak a levegőbe. A légkörben ezek a vegyületek gyorsan reakcióba lépnek: gázok és részecskék keletkeznek, amelyeknek dinamikus egyensúlya a környezeti feltételektől függ.

A hőhullám idején, 2003-ban az illékony szerves vegyületek kibocsátása megnőtt a magas hőmérséklet miatt, és másodlagosan gázok és részecske-fázisú anyagok keletkeztek.

Amikor a külső levegőt beszippantja az iroda légkondícionáló berendezése, gyakran megszűrik a levegőt, hogy a külső levegő részecskéit legalább részben – eltávolíthassák belőle. Csakhogy a részecskék eltávolítása megzavarja az egyensúlyt a másodlagosan létrejött produktumokban, és ezért – hogy helyreálljon az egyensúly – gyorsan új részecskék keletkeznek, amikor a levegő eléri az irodát. Ezért lesz több az iroda légterében az ultrafinom részecske, ha a levegőt beszívó készülék környékén erősen reaktív illékony szerves anyagok vannak.

Az irodai, beltéri ultrafinom részecske keletkezése tehát összefügg a kültéri növényzettel – hőhullám idején.

Egyre népszerűbbek a zöld tetők és falak, de jelenlétük a forró, szennyezett levegőjű városokban tovább rontja a beltéri szennyezettséget.

“Ebben a kutatásban a beltéri levegő minőségét vizsgáltuk – különböző klímafeltételek mellett, és azt találtuk, hogy a növényzet erősen reaktív emissziója – forróságban – közvetlen negatív hatással van a levegő minőségére, a légszűrővel felszerelt irodai környezetben, szennyezett levegőjű helyeken.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/uoy-gwa100515.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s