Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gyerekeikkel való személyes találkozás hiányzik a legjobban az öregeknek

Posted by Suggestor - 2015. október 9. péntek

“A kutatások már régóta alátámasztották azt az elméletet, hogy az erős családi és társas kapcsolatok védik az idős emberek mentális egészségét. Ez az első eset, hogy a kommunikáció típusát vizsgáljuk, azt, hogyan tartják a kapcsolatot a családdal vagy a barátokkal, és ez támaszt jelent-e a depresszióval szemben” – mondta Dr. Alan Teo pszichiáter, az Oregon Health and Science University tanársegédje.

“Megállapítottuk, hogy a társas kapcsolatok formái nem egyformán számítanak: a telefonhívásnak vagy az e-mailnek a családtagoktól vagy a barátoktól nincs meg ugyanaz az ereje, mint a találkozásnak.”

Az Egyesült Államokban az idős emberek 1-5 százalékának van depressziója, a kórházban fekvő idősek 11,5 százalékának, és az otthoni egészségügyi ellátásra szoruló idősek 13,5 százalékának. Az előző kutatás azt sejtette, hogy a kapcsolatok hiánya lehet a depresszió fő oka az öregeknél, ami akár idő előtti halálhoz is vezethet.

Dr. Teo és kollégái a kutatással rávilágítottak, mennyire fontosak a kapcsolat különböző formái a családdal, a barátokkal, és hogyan befolyásolják a depresszió kockázatát.

11 065 idős ember (50 éves és afölötti) adatait elemezték, akik az Egészség és Nyugdíjas Felmérés 2004-2010 résztvevői voltak. A kutatók megnézték, milyen gyakran lépett kapcsolatba a családja és a barátai az idős emberrel a lehetséges négyféle módon: személyesen, telefonon, levélben vagy emailben. A depresszió tüneteit 2 év múlva nézték.

A kutatók megállapították, azoknak az idős embereknek, akiknek nagyon kevés személyes kapcsolata volt a családjával és a barátaival, csaknem kétszeres lett a kockázatuk a depresszióra két év elteltével. Akik egy héten legalább háromszor találkoztak családjukkal, barátaikkal, 6,5 százalék volt a kockázatuk a depresszióra, és akiknek csak néhány havonta sikerült személyes kontaktust teremteni, 11,5 százalékra nőtt a kockázatuk.

A telefonhívás, a levél vagy az email nem befolyásolta az idős személy depresszió-kockázatát.

Az eredményre nem volt hatással az, hogy egymás közelében éltek-e az idős személy és a család, barátok, sem az idős ember egészségi állapota, sem az, hogy voltak-e előzetesen  depressziós tünetei.

Annak is utánanéztek, hogyan függött a depresszió kockázat a személy(ek)től, akikkel kapcsolatban állt az idős ember. Kiderült, hogy az 50-69 éveseknek a barátokkal való gyakori, személyes találkozás csökkentette a depresszió kockázatot, míg a 70 éveseknek és afölöttieknek a legnagyobb hasznot a gyerekeikkel és rokonaikkal való személyes találkozás adta.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/300521.php

Egy hozzászólás to “A gyerekeikkel való személyes találkozás hiányzik a legjobban az öregeknek”

  1. uniohid said

    “… a 70 éveseknek és afölöttieknek a legnagyobb hasznot a gyerekeikkel és rokonaikkal való személyes találkozás adta.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.