Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem csak a túl sok napozás, más is okozhat melanomát

Posted by Suggestor - 2015. október 13. kedd

Az igaz, hogy a melanomák nagyobb részét – 65 százalékát – az ibolyántúli sugárzás (UV) okozza, de marad még 35 százalék, amit Veronique del Marmol professzor (Brüsszel) úgy jellemzett előadásában*, hogy részben – 10 százalékban – a gének mutációja, részben külső, környezeti, életmódi tényezők okoznak.
A génmutáció lehet öröklött, de lehet az egyén élete során szerzett, mutációk bekövetkezésének mechanizmusa egyelőre ismeretlen.

Külső kockázati tényezők hatására – az UV-sugárzáson kívül – is keletkezhet melanoma: végbe mehetnek epigenetikus változások, például egy nem-kódoló RNS (Mir-21) kifejeződése révén, ami a daganat kialakulását teszi lehetővé azzal, hogy  szabályozó kört megszakítja. A Mir-21 kifejeződése a rosszindulatú melanomáknak közös, molekuláris jellemzője.

Az epigenetikus változások a környezethez vagy az életmódhoz köthetők. Környezeti tényező lehet a levegőszennyezés, ártalmas kémiai anyagok. Életmódi kockázati tényezőként a dohányzás, a nyugati típusú táplálkozás, az elhízás és az ülő életmód jön szóba.
Ezek mind képesek a Mir-21 kifejeződését (over-expresszióját) kiváltani. Még a tehéntejet is a kockázati tényezők között emlegetik, mert a szarvasmarha Mir-21 azonos az emberi Mir-21-gyel.

Másik rizikótényezőként említi del Marmol professzor a Sildenafil nevű impotencia elleni gyógyszert (PDE5A inhibitor), amiről kimutatták, hogy annak használóinál lényegesen megemelkedett az invazív melanoma kockázata.

„Bár az UV-sugárzáshoz nem kapcsolható melanomák nem túl gyakoriak, tisztában kell lennünk azzal, hogy léteznek. Igen gyakran halállal végződnek, részint a késői diagnózis (rosszul felfedezhető, nem látható), részint a kevesebb terápiás lehetőség miatt. És tudatában kell lennünk annak is, hogy életmódi tényezők is közrejátszhatnak, mint a gyógyszerek vagy a szennyező anyagok ezeknek a rosszindulatú daganatoknak a kifejlődésében” – magyarázza del Marmol professzor.
* EADV 2015, – 24th European Academy of Dermatology & Venereology Congress, Dánia, Koppenhága, 2015. október 7 – 11.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/300817.php

Hírdetés

2 hozzászólás a “Nem csak a túl sok napozás, más is okozhat melanomát”

  1. Suggestor said

    Köszönöm! 🙂

  2. A gyógyszer -és a hatóanyag – neve Sildenafil, az eredeti szövegben is kimaradt az l betű.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: