Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mégsem olyan fontos az ülve-állva dolgozni egyaránt alkalmas munkaasztal?

Posted by Suggestor - 2015. október 14. szerda

A University of Exeter és a University College London 5000 résztvevővel végeztek 16 éven át (!) követéses vizsgálatot – ez volt az egyik leghosszabb követéses vizsgálat ezen a téren –, és megállapították, hogy nem magával az üléssel van baj, hanem a mozdulatlansággal.

Megállapították azt is, hogy nem vezet korai halálhoz a hosszú időn át való ülés, akár a munkahelyen, akár otthon ülünk, ha egyébként fizikailag aktívak vagyunk.

„Kutatásunk szembe megy a jelenlegi gondolkodással az ülés egészségkockázatai tekintetében, azt mutatja, hogy a probléma alapvetően a mozgás hiányában rejlik, és nem az üléssel töltött idő nagyságában. Bármelyik mozdulatlan állapot – ülés vagy állás – romboló lehet az egészségre nézve, mert alacsony az energiafelhasználás” – magyarázza Dr. Melvyn Hillsdon (University of Exeter).

Ezzel megkérdőjeleződik az ülő-álló munkaasztal előnye, amit a munkaadók az egészséges munkahelyi környezet előmozdítása érdekében egyre növekvő mértékben szereznek be.

Dr. Richard Pulsford (University of Exeter), a vezető szerző hozzáfűzi: „Eredményeinkből arra lehet következtetni, hogy az ülve töltött idő csökkentése nem lehet annyira fontos a halálozási kockázatra nézve, mint az az előzőleg közreadott kutatásból kiderült, és hogy az embereket bátorítani kell: legyenek aktívabbak. Ez továbbra is közegészségügyi prioritás.”

A kutatás résztvevői beszámoltak ülés-idejükről, négy üléstípusra bontva: munkahelyen, szabadidőben, tévét nézve és tévézés nélküli ülésre. Emellett számot adtak – részletekbe menően – a napi sétájukról és mérsékelt vagy erős fizikai aktivitásukról.
Kort, nemet, etnikumot, társadalmi-gazdasági státust, általános egészségi állapotot, dohányzást és alkoholfogyasztást és táplálkozási módot is figyelembe vettek a kutatók.

Megállapítást nyert, hogy a 16 év követési idő alatt sem az összes ülés mennyisége, sem a külön-külön figyelembe vett üléstípusok nem befolyásolták a halálozási kockázatot.
A résztvevők között 3720 férfi és 1412 nő volt (a Whitehall II. Study-ból).

A kutatás folytatódik, kiderül majd, hogy az ülés hosszú időn át megnöveli-e a szívbetegség és a 2. típusú cukorbetegség előfordulását, továbbá meg fogják vizsgálni a biológiai mechanizmust, ami fennállhat az ülés és az egészségkockázat között.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/uoe-sfl101315.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.