Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Parabének delfinekben és más tengeri emlősökben

Posted by Suggestor - 2015. október 16. péntek

A parabének igen gyakran használt kozmetikum, illetve gyógyszer-tartósítószerek, termékek ezreiben – és az amerikaiak testében is – megtalálhatók. És most már arról is tudunk, hogy a delfinek, az oroszlánfókák és a jegesmedvék szervezetében is fellelhetők ezek a mikrobaellenes szerek.
A gyártók az 1950-es évek óta használják a parabéneket a kozmetikumokban, élelmiszerekben és gyógyszerfélékben, azért, hogy elejét vegyék a baktériumok elszaporodásának, és ezúton megnöveljék a termék polc-élettartamát.

Azóta a kutatások kimutatták, hogy a parabének és lebomlási termékeik ösztrogénszerűen viselkednek az állatokban. A szer emberre gyakorolt hatása nem világos, de a Betegség Ellenőrző és Megelőző Központ szerint, az emberek döntő többségének vizeletében kimutatható koncentrációban van jelen a parabén, és amikor a különféle termékek bemosódnak a szennyvízbe, onnan kikerülhetnek a környezetbe.
A kutatók tudni szerették volna, akkumulálódnak-e már a parabének a tengeri emlősökben.

Több, mint 120 tengeri emlős szövetmintáit elemezték a kutatók, amelyek Florida, Kalifornia, Washington és Alaszka parti vizeiről származtak. Metilparabént sok mintában találtak, a metabolitját (4-hidroxibenzoic savat – 4 HB) pedig  minden egyes mintában azonosították. A koncentráció változó volt: a jegesmedvékben nyomokban, a delfinekben és a tengeri oroszlánfókákban a néhány tízezer nanogrammtól a grammnyi mennyiségig terjed a 4 HB.
Bár a 4-hidroxibenzoic sav természetes módon is előfordul növényekben, a metil-parabén és a 4HB összefüggése alapján arra lehet következtetni, hogy a mintákban a 4-HB emberi eredetű.
A tudósok szerint további kutatás szükséges annak megállapítására, hogy ezek a vegyületek jelentenek-e veszélyt a tengeri állatokra.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/acs-pat101415.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s