Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A páciensek egy jó része vegetatív állapotban is tudatánál van

Posted by Suggestor - 2015. október 20. kedd

A University of Birmingham kutatása megmagyarázza, hogyan lehetséges, hogy némelyik – vegetatív állapotban lévő – beteg tudatánál van, bár nem tűnik annak, és a viselkedéséből sem lehet erre következtetni.
A JAMA Neurology szaklapban közzétett írásban a kutatók a thalamus és az elsődleges motoros kéreg között egy  strukturális károsodást vettek észre, ami megakadályozza a tudatosság, a szándékolt mozgás kifejezését.
Ezzel remélik, hogy most, hogy – először – megértették a jelenséget, ki fognak tudni dolgozni majd valamilyen célszerű terápiát a páciensek ezrei számára.

Dr. Davinia Fernández-Espejo (University of Birmingham) így magyarázza:
„Számos beteg, aki úgy tűnik, vegetatív állapotban van, valójában tud magáról, környezetéről, képes megérteni a világot maga körül, emlékezik és elképzel eseményeket, mint bármelyik ember.”

„ De mielőtt hozzáfognánk a megfelelő terápia kifejlesztéséhez, hogy segítsünk ezeken a betegeken, azonosítani kellett az okot: minek a következménye, hogy a tudatosság mellett nem képes szándékolt mozgással válaszolni.”
„A károsodás felfedezésével, ami a thalamust – a tudatosságot, az akaratot – fizikailag összeköti a motoros kéreggel – ami a szándékos izommozgatásért felelős -, fontos magyarázatra bukkantunk.”

Egy páciens, aki 12 éve volt vegetatív állapotban, és ennek ellenére több ízben a vizsgálatok során rejtett tudatosság jeleit mutatta, volt a megfigyelés tárgya a Brain and Mind Intézetben (Kanada, Western University).

Egy pácienstársát, akinek hasonlók voltak a klinikai értékei, de képes volt a szándékos mozgásra, valamint 15 egészséges kontroll-személyt monitoroztak funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó készülékkel és traktográfiával.*
*az idegsejtek kapcsolatait 3 D-s képpel mutatja be

A kísérlet résztvevőit arra kérték, cselekedjenek a parancsnak megfelelően: képzeljék el például, hogy mozog a kezük arra a szóra, hogy ‘mozog’, és eközben mérik az agyuk aktivitását. Emellett a kutatók a strukturális pályák épségét, integritását is mérték, ami szükséges a mozgás sikeres végrehajtásához. (Annak a pályának az épségét, ami összekapcsolja a thalamust a motoros kéreggel.)

„Az a végső célunk, hogy ezt az információt egy célzott terápiához használjuk fel, olyanhoz, ami lényegesen javítja a páciensek életminőségét. Például, ha segíteni tudunk egy páciensnek legalább egy ujjának a korlátozott mozgásképességét, a technika segítségével lehetőség nyílik a kommunikációra, a környezettel való kapcsolatra, a kontrollra” – foglalta össze Dr. Fernández-Espejo.
Bár lehet, hogy még évekre van a hatékony terápia kidolgozása, a team bízik benne, hogy jelentős mértékben hozzájárultak felfedezésükkel.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/uob-spi101515.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.