Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hulladékégetés csak az ellopható milliárdok számát növelné

Posted by Suggestor - 2015. október 21. szerda

Miközben a Lidl 800 milliós beruházással saját hulladékának 95 %-át újrahasznosítja, a kormány több hulladékégetőt építene. Illés Zoltán nagyon berágott a a Lázár körvonalazta szemétterven.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta a kormányinfón, majd a Hír tévében, hogy
“új hulladékgazdálkodási stratégiára van szükség, ahol előtérbe kerül az égetés”, mert a hulladéklerakók folyamatosan betelnek. (MTI)

Illés nagyon bepöccent a kormány szeméttervén

Teljesen szakmaiatlan, és ellenkezik a nemzetközi hulladékkezelési trendekkel a kormány döntése, hogy új hulladékégetők építésével próbálja megoldani a kommunális szeméttárolás problémáját. Illés Zoltán, a Fidesz korábbi környezetvédelmi államtitkára szerint legfeljebb az ellopható milliárdok számát növelné, ha újabb égetőket hoznának létre az országban. Egy égetőmű 50-60 milliárd forintba kerül, míg a jelentős arányú újrahasznosítást biztosító utánválogató telep létesítése ennek a tizedéből is kijön.
A korábbi államtitkár, aki épp a napokban tért haza egy nemzetközi hulladékgazdálkodási konferenciáról, Lázár János bejelentésére reagált az Indexnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón jelentette be: a kormány már rövid távon fontosnak tartja, hogy a folyamatosan betelő hulladéklerakók helyett hulladékégetők is létesüljenek Magyarországon. Lázár szerint mindez az európai uniós irányelvekkel összhangban történne. A miniszter később a Hír tévének azt mondta: új hulladékgazdálkodási stratégiára van szükség, ahol előtérbe kerül az égetés, mert várhatóan a következő öt évben a kapacitásaink betelnek.

Világtendencia, hogy a kommunális hulladékra már kincset érő alapanyagként tekintenek, hiszen szinte teljesen újrahasznosítható
– mondta Illés. Az unióban már nem csupán a megkövetelt szelektív begyűjtést végzik el a kommunális cégek, hanem utó-válogatásra viszik a hulladékot, ahol még több továbbhasznosítható nyersanyagot– fémeket, papírt, fát – válogatnak ki a háztartási szemétből.

Németországban a kommunális hulladék szinte 0 százalékát viszik szeméttelepre, nálunk ez a szám 70 százalék.

A németeknél csak a szemét maradékának a maradékát égetik el, azt, amivel nem lehet mit kezdeni újrahasznosítási szempontból.
A szemét vegyes égetése korszerűtlen, 50 évvel ezelőtti megoldás – állítja Illés, mert az égetőmű ömlesztve égeti a műanyagokat, az ágybetéteket, az ételmaradékokat, és közben rákkeltő dioxinokat termel. Egy ilyen beruházás 40-50 százalékát emészti fel a füstgáztisztítás, de az irdatlan költségek ellenére sem tökéletes a technológia, továbbra is számolni kell a légszennyezéssel. A keletkező salak és pernye szintén rákkeltő, amit veszélyes hulladékként kell kezelni, és speciális lerakóba kell szállítani.

A politikus szerint az újabb égetők felépítése nem jó másra, mint hogy a korszerű szelektáló módszerek helyett a régi, természetkárosító technológiákat konzerválja.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2015/10/14/a-hulladekegetes-csak-az-ellophato-milliardok-szamat-novelne

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s