Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lehet tenni valamit a táplálék-allergia megelőzése érdekében?

Posted by Suggestor - 2015. október 21. szerda

A táplálék-allergiás gyerekek száma egyre növekszik, hogyan lehetne ezen változtatni?

A Canadian Medical Association Journal-ban megjelent kutatás arra biztatja a szülőket, hogy „korán – négy és hat hónapos kor között – vezessék be az allergén táplálékokat”.
„És ha már bevezettük az allergén táplálékokat, fontos a tolerancia fenntartása is: a gyerekek rendszeresen kell, hogy egyék azokat az allergén táplálékokat” – magyarázza Dr. Elissa Abrams és Allan Becker, a University of Manitoba Gyermekallergia és Klinikai Immunológia tanszékének munkatársa.
A táplálék-allergiás gyermekek száma 1997-től 2007-ig 18 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban. Kanadában – egy minapi felmérés szerint – a családok 8 százalékában előfordul legkevesebb egy ételallergia.

A leggyakoribb allergének közé tartozik a tehéntej, a szója, a földimogyoró, a fák diótermései, a tojás, a búza, a hal, a kagyló és a szezámmag.

Egy nemrégiben megjelent komoly tanulmány úgy találta, hogy ha korán bevezetjük a táplálkozásba a földimogyorót, a nagy kockázatú gyermekeknél 80 százalékkal csökken a táplálék-allergia kockázata.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia, a Gyermekgyógyászati Akadémia és a Kanadai Allergia és Klinikai Immunológiai Társaság állásfoglalása szerint a nagy kockázattal rendelkező csecsemők esetében, erős bizonyíték van arra, hogy a földimogyorót 4 és 11 hónapos kor között kell bevezetni a táplálkozásba.

Az előző táplálkozási útmutató azt ajánlotta, hogy kerüljük a lehetséges allergén táplálékokat 12 – 36 hónapos korig a nagy kockázatú babáknál. Ennek az lett a következménye, hogy a nők egy része a terhesség és a szoptatás alatt is kerülte az allergén táplálékokat, így próbálva megelőzni gyermeke allergiáját. De a tudomány nem támogatja az elkerülő diétát.

A következőket ajánlja az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia az új táplálékok bevezetésének rendjére:

1. Az új táplálékot 3-5 naponta, a baba életkorának megfelelő módon vezessük be.
2. Kezdjük a gabonafélékkel, a sárga és narancs színű zöldség és gyümölcsfélékkel.
3. Egyszerre csak egy potenciálisan allergén táplálékot vezessünk be, kis mennyiségben, és ha jól tolerálja a csecsemő. (Például: tehéntejet, szóját, tojást)
4. Otthon próbálkozzunk az erősen allergén táplálékokkal.
5. Néhány napon át növeljük az (allergén) élelem mennyiségét.

„A kutatások jól dokumentálták, hogy az allergén táplálékok elkerülése nem előzi meg a táplálékallergiát” – írják a szerzők.

„Egy nemrégiben közre adott tanulmány ( Learning Early About Peanut (LEAP) – A Földimogyoró Korai Bevezetéséről) meggyőző bizonyítékot nyújt arról, hogy a földimogyoró korai bevezetése valóban képes megelőzni az allergia kialakulását. Hogyan fogja ez megváltoztatni a táplálékok bevezetésének jelenleg érvényes vezérfonalát, majd meglátjuk.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/cmaj-nrw101415.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s