Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Méreganyagok a ruháinkban

Posted by Suggestor - 2015. október 24. szombat

Giovanna Luongo, a Stockholmi Egyetem doktorandusza, 60 ruhadarabot vizsgált meg, amit svéd és nemzetközi áruházláncoktól vásárolt. Már a tesztelés kezdeti szakaszában talált a ruhákban néhány ezer vegyületet. A vegyületek egy része nem volt a gyártó listáján, valószínűleg vagy melléktermékek, vagy maradvány anyagok voltak, vagy a szállítás során kerültek a ruhákra.

„Ezek az anyagok az allergiás dermatitisz (a bőr viszketése jellemzi) kockázatát növelik, de még ennél komolyabb hatást is kelthetnek emberben, környezetben egyaránt. Némelyek gyaníthatóan vagy bizonyítottan rákkeltőek, némelyek a vízi élőlényekre mérgezőek” – mondja Luongo.

Előfordulásuktól, mennyiségüktől, mérgezőképességüktől, illetve attól függően, mennyire képesek áthatolni a bőrön, négy csoportot különített el.
A legnagyobb koncentrációt mutató csoportban két anyag volt: a quinolinok és az aromás aminok, mindkettő a poliészterben található.
A pamutban a benzothiazol volt megtalálható magas koncentrációban, – még a ‘bio’ pamutból készült ruhákban is!
A kutatók kimosták a ruhákat, majd újra megmérték a vegyi anyag-szintet. Némely vegyületek kimosódtak belőlük – azzal a kockázattal, hogy a vízi élőhelyeken végzik, de több benne maradt magas koncentrációban a ruhákban, hosszú távú bőr-irritáció kockázatát okozva.
Nehéz azt megmondani, hogy ezek a káros anyagok – ilyen koncentrációban – veszélyesek-e, vagy milyen hatást keltenek, amikor hordjuk őket.

„Mi csak a felszínét piszkáltuk meg a dolognak, ez olyasmi, amivel muszáj foglalkozni. Éjjel-nappal ruhát hordunk egy életen át. Meg kell tudnunk, vajon a textilfestékek és kezelőanyagok bejutnak-e a bőrünkön keresztül a szervezetünkbe, és mit jelent ez az egészségünkre nézve. Nagyon komplikált ezt felmérni, és sokkal több kutatást igényel” – állapította meg Conny Östman, analitikai kémia professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/su-tri102315.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: