Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Krónikus fájdalomban az agyunk a legnagyobb segítség

Posted by Suggestor - 2015. október 25. vasárnap

A University of Manchester kutatóinak sikerült kimutatniuk, hogy a krónikus fájdalom* hatására megnövekszik az opiát** receptorok*** száma az agyban, amivel csökken a fájdalom súlyossága.
*azt nevezik krónikus fájdalomnak, ami már több, mint hat hónapja tart

**opiát: ópium származékok

***receptor: A sejtek felszínén található ‘érzékelő’, mely észleli a külvilágból érkező hírvivő anyagot vagy molekulát és működésbe hozza a megfelelő információs pályát


A krónikus fájdalom nagy teher például az artritiszben szenvedőknek. Mindeddig nem találtak rá magyarázatot a tudósok, miért viseli jobban az egyik ember a fájdalmat, mint a másik, így a kutatók keresni kezdték ennek a mechanizmusát.

Régóta ismert már, hogy az agyunkban olyan receptorok vannak, amelyekhez kötődhetnek a saját, természetes fájdalomcsillapító hatással rendelkező opiátjaink, például az endorfinok.
A manchesteri kutatók arra jöttek rá, hogy ezeknek a receptoroknak megnövekszik a száma hosszan tartó, krónikus fájdalom idején.

Egy lézer stimulátorral hőérzetet keltettek a kísérleti személyek bőrének felületén, úgy mutatták ki, hogy minél több az opiát receptor az agyban, annál jobban képes tűrni a személy a fájdalmat.

PET készüléket (pozitron emissziós tomográfot) használtak Dr. Christopher Brown és munkatársai 17 artritiszes beteg és 9 egészséges személy vizsgálatához. Megnézték, hol vannak az agyukban opioid receptorok.

„Amennyire tudjuk, ez az első eset, hogy ezeket a változásokat (az opioid receptorok számának változását) összefüggésbe hozta valaki a fájdalomtűrő képességgel, és kimutatta, hogy ez adaptív jelenség” – jelentette ki Dr. Brown. Adaptív választ jelent a krónikus fájdalomra, hogy könnyebben meg tudjon birkózni vele az ember.

„Bár ennek az adaptív válasznak a mechanizmusa még ismeretlen, ha majd megértjük, hogyan tudjuk megnövelni, megtaláljuk a módját annak is, hogy természetes módon, mellékhatások nélkül – ami sok fájdalomcsillapító gyógyszernél fennáll – növeljük a tűrőképességet.”

„Ez nagyon izgalmas, megváltoztatja a gondolkodásunkat a krónikus fájdalomról” – fűzte hozzá Anthony Jones professzor, a Manchester-i Fájdalom Központ igazgatója. A központ a krónikus fájdalom jobb megértését és jobb kezelését célozta meg.

„Meglehetősen negatív, fatalisztikus a krónikus fájdalomhoz való hozzáállás. Ez a kutatás azt mutatja, hogy bár a krónikus fájdalommal élők csoportja egészében véve fizikailag sokkal sebezhetőbb, maga a fájdalom-rendszer rugalmas, és hogy az egyén maga képes szabályozni a fájdalommal szembeni ellenálló képességét.”

„Lehetséges, hogy néhány egyszerű beavatkozással tovább erősíthetjük ezt a természetes folyamatot, okos molekulákat tervezve, vagy akár még egyszerűbben, gyógyszermentesen is elérhető ez a hatás – ez nagyon vonzó cél.”

Egy artritiszes páciens – Val Derbyshire – ezt mondta: „Én mint beteg, aki az oszteoartritisz krónikus fájdalmaitól szenvedek, nagyon érdeklődöm ez iránt a kutatás iránt. Úgy érzem, sikerült kifejlesztenem egy megbirkózó mechanizmust a fájdalmammal szemben az évek során, de azért még szednem kell az opiátokat, hogy enyhítsék a tüneteket. De az a tény, hogy a gyógyszerek adagját meg kell emelni időről időre, nagyon aggaszt engem, mert addiktívak* ezek a gyógyszerek.

* addiktív: hozzászokást, függőséget okoz

„A természetes opiátok, az endorfinok hatékonyságának fokozása az agyban nekem sokkal jobbnak tűnik a hosszú ideig tartó opiátszedésnél.”
„Mindent, ami csökkentheti az erős gyógyszerfüggést, érdemes megvizsgálni.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/uom-pcr102115.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Krónikus fájdalomban az agyunk a legnagyobb segítség”

  1. uniohid said

    „A természetes opiátok, az endorfinok hatékonyságának fokozása az agyban nekem sokkal jobbnak tűnik a hosszú ideig tartó opiátszedésnél.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: