Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A túlzott gyógyszerezés vérnyomásra és vércukorra veszélyes lehet az idős emberekre

Posted by Suggestor - 2015. október 27. kedd

Azért írja fel az orvos a gyógyszert, hogy segítsen rajtam. De mi volna, ha abbahagynám a szedését vagy legalább csökkenteném az adagot? Lehet, hogy még jobban segítene?

A hetvenes éveikben járóknak – vagy a még idősebbeknek a nagyon alacsony vérnyomás vagy vércukorszint szédülést, zavartságot, elesést, sőt halált is okozhat.
Az elmúlt években a szakértők elkezdték mondogatni, hogy az orvosoknak nem kellene olyan agresszíven kezelni a betegeik magas vérnyomását vagy cukorbetegségét, különösen nem, ha egyéb olyan körülmény is fennáll, ami várható élettartamukat csökkenti.
A Michigan Orvosegyetem és az Ann Arbor Egészségügyi Rendszer vizsgálatot indított annak tanulmányozására, volt-e foganatja a javaslatnak. A 70 év feletti diabéteszes páciensekre figyeltek, akiknek a vércukrát és a vérnyomását gyógyszerezéssel tartották kontroll alatt.

Összességében, a négyszázezer idős beteg közül csak mintegy százezernek változtattak – könnyítettek – a gyógyszerszedésén. Még azoknak is alig változtattak a gyógyszerelésén, akiknél a legkevesebb életév volt várható.

A közel 600 orvos és nővér, akit ellenőriztek, elméletben azt nyilatkozta, hogy csökkentené egy 77 éves, nagyon alacsony vércukorszinttel rendelkező cukorbeteg személy gyógyszereit, mert az hipoglikémiás sokk kockázatának teszi ki őt.

Dr. Jeremy Sussman, általános belgyógyász tanársegéd, aki az orvosi kartonokat vizsgálta, hozzáfűzi, hogy az orvosok azzal a céllal írják föl a gyógyszeradagot, hogy hosszú távon segítsenek a páciensnek kontroll alatt tartani a vérnyomását vagy vércukrát.
Mert ezeket szabályozva a páciensek kockázata a sztrókra, szívrohamra, vagy a cukorbetegségnél a vakságra, idegkárosodásra, amputációra, veseelégtelenségre – lecsökken.

„Minden vezérfonal részletes segítséget tartalmaz az orvos számára a gyógyszer felírásához, az adag csökkentéséhez vagy növeléséhez, hogy szabályozni tudja ezeket a kockázati tényezőket – végső soron az idős ember személyre szabott kezeléséhez. De sehol nincs leírva, mikor kell leállítani a gyógyszer-szedést az igen idős pácienseknél, hogy elkerüljük a túl alacsony vérnyomást vagy a hipoglikémiát.”

Ha egy páciens diabétesz gyógyszereken vagy magas vérnyomás elleni gyógyszereken ‘él’ már sok éve, és most már a 70-es évei második felében jár, vagy még idősebb, már megkapta a legtöbb hosszú távú hasznát a gyógyszerszedésnek. De mivel a veszélyes vércukorszint vagy a vérnyomás leesése fokozódik a korral, a rövid távú kockázatot előbbre valónak kell tekintenünk a hosszú távú nyereségnél, amit még kaphat.

„Az orvosok hozzászoktak, hogy arra gondoljanak, mikor kell bevezetni egy gyógyszert, és ha a páciens nem panaszkodik, úgy tűnik, minden rendben van. Leállítani a gyógyszer-szedést – nem ez az első dolog, ami eszükbe jut. Minél több a bizonyíték ezeknek a gyógyszereknek a hasznáról és káráról, úgy tűnik nekünk, hogy vissza kell fognunk a gyógyszereket a páciensek egy részénél.”

Nehéz lehet egy idős embernek felismerni a túl alacsony vércukorszint jeleit, mint a zavartságot vagy az agresszivitást, vagy a túl alacsony vérnyomást – a szédülést. Ráadásul, amikor többféle gyógyszert szed, vércukrot mérni, naponta többször, fárasztó egy idős beteg embernek. A kezelésük visszafogása gyakran megkönnyebbülést okoz nekik.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/uomh-tmt102215.php

Egy hozzászólás a “A túlzott gyógyszerezés vérnyomásra és vércukorra veszélyes lehet az idős emberekre”

  1. uniohid said

    “Nehéz lehet egy idős embernek felismerni a túl alacsony vércukorszint jeleit, mint a zavartságot vagy az agresszivitást, vagy a túl alacsony vérnyomást – a szédülést. Ráadásul, amikor többféle gyógyszert szed, vércukrot mérni, naponta többször, fárasztó egy idős beteg embernek. A kezelésük visszafogása gyakran megkönnyebbülést okoz nekik.” : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: