Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kockázatos vándorlások után nyugalomba vonul egy alaszkai pisztrángfaj

Posted by Suggestor - 2015. október 29. csütörtök

Egy alaszkai pisztrángfaj, ha már úgy gondolja, hogy elegendő zsírtartalékot gyűjtött az év hátralevő részére, többé nem vállalkozik a kimerítő túrára – eljutni a folyóból az óceánba, majd újra haza a folyóba.
Ez az első ‘nyugállományba vonulási’ szokás, amit megfigyeltek a University of Washington kutatói, és le is írtak az Ecology – Ökológia – című tudományos folyóiratban.

Dél-nyugat Alaszka folyóiban nagy számban él a Dolly Varden nevű pisztrángfaj. Elsősorban édesvízi patakokhoz szokott, de a nyári hónapokban az óceánba vándorol táplálkozni, növekedni. Ezt a vándorlási szokást megfigyelhetjük néhány más pisztrángfajnál és a lazacnál is.

A Dolly Varden számára kockázatos a vándorlás, de elkerülhetetlen. A szárazföldi vízfolyásokban szegényesek a táplálékforrások, míg az óceán terített asztallal várja őket. De az óceánban sokféle ragadozó is les rájuk.

Mire a Dolly Varden eléri a 30 – 30 és fél centiméter hosszúságot, végleg letesz a vándorlásról, visszavonul.
„Amennyire tudjuk, senki nem látott még eddig olyan nagy testű halat, amelyik hazatér az édesvízbe, és ott tölti további életét” – állapította meg Morgan Bond, a NOAA (Nemzeti Óceán- és Atmoszféra Minisztérium) kutatója, akinek ez a kutatása volt a doktori disszertációja.

Dolly Varden egy kevésbé ismert rokona Alaszka híres sockeye lazacának. Nagy számban él a viszonylag érintetlen Alec és Chignik folyókban. Nyaranta a sockeye lazac is itt ívik százezresnagyságrendben, és a lazacikra-fölösleg ott úszik a folyók vizének felszínén, vagy csomókban összetapad a partszegélyen.

A lazacikra  átmenetileg nagy bőséget hoz más fajoknak, mint a Dolly Vardennek is.
A Dolly Varden teleeszi magát ikrával, ez a bőség körülbelül egy hónapon át tart, megduplázódik-megnégyszereződik a gyomra, a belei mérete, hogy legyen hova tenni a táplálékot. Amikor a lazac ívási ideje véget ér, a Dolly Varden lassacskán  lefogyasztja a gyomrát és beleit, így éli túl az évet, mert más ennivaló nem igen van a folyókban.

A kicsi Dolly Varden pisztrángok elvándorolnak az óceánba nyár elején, hogy még többet egyenek, nagyra nőjenek – és hogy majd otthon maradhassanak egész további életükre.

„A kishalak eleget nyernek a kockázatos úttal, nagyot nőhetnek egyetlen nyáron is a tengerben. De azok a halak, amelyek már nagyok, csak keveset nőnek, viszont ott vannak a ragadozók, amelyek megehetik őket. Ezért a nagy hal bizonyos életkorban azt választja, hogy visszavonul, a folyóban marad, és azt várja, hogy az óceán jöjjön hozzá: a lazacok ikrájának formájában” – magyarázza Tom Quinn professzor.

A kutatók úgy tettek szert erre megfigyelésre, hogy a Dolly Varden pisztrángok hallócsontját – az otolithot – vizsgálták meg, több mint 300 példánynál. Amikor átmetszik az otolithot, ‘évgyűrűt’ lehet látni rajta, ami megmutatja a hal életkorát, de a víz kémiájának természetes változásáról is őriz adatokat. A tengervízben magasabb koncentrációban van a stroncium, így a stroncium érték megemelkedése az otolithon azt jelenti, hogy abban az évben az óceánban járt a hal.

A visszavonulása utáni időkben a Dolly Varden pisztráng sorsa a sockeye lazacok számától függ. Ha kevés lazac tér vissza ívni valamelyik évben, az arra készteti a Dolly Varden pisztrángokat, hogy újra kezdjék a vándorlást, térjenek vissza a tengerbe táplálékért. Egyébként a pisztrángok télen és tavasszal a hideg folyókban lelassítják az anyagcseréjüket és takarékoskodnak az energiáikkal. Ha felmelegszenek a folyók a klímaváltozás miatt, az megakadályozza, hogy eléljenek a pisztrángok a tartalékaikból egész éven át.
Ebben az esetben, megint csak arra kényszerülnek, hogy új táplálkozási mintát alakítsanak ki.
A kutatásra a University of Washington hosszú távú Alaszka Lazac-programjának részeként került sor, amelyben monitorozzák a lazacot és ökológiai környezetét.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/uow-atc102815.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: