Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ember-őseink irtották ki Ausztrália nagy testű madarait, emlőseit

Posted by Suggestor - 2015. október 30. péntek

Azon, hogy az ember-ősök milyen szerepet játszottak egyes állatok kihalásában, még ma is vitatkoznak a tudósok. A Society of Vertebrate Paleontology (Gerinces Őslénytani* Társaság) találkozóján, Dallasban újabb adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek arra vonatkoznak, hogy ember-őseink járultak hozzá az ausztrál kontinens nagy testű emlősállatainak, madarainak és gyíkjainak kipusztulásához.

*Őslénytan: kihalt állatok maradványaiból rekonstruálja az állatok életét, sorsát, mi vezetett kihalásukhoz

A kipusztulás idejének pontosabb meghatározásával kiderül, hogy ez az esemény tízezer évvel az első embercsoport Ausztráliába érkezése után történt, amiből az következik, hogy az ember volt a legvalószínűbb ok.
Ausztrália valaha bővelkedett nagy testű állatokban: óriásgyíkokban, hatalmas szárazföldi madarakban, erszényes emlősökben: volt óriásvombatja, erszényes oroszlánja, óriáskenguruja. Valamikor az utolsó jégkorszak alatt ez a valaha oly bőséges ‘megafauna’ eltűnt. Bár az eltűnésüket nagyjából az ember Ausztráliába érkezésével tették egy időbe, az ember közvetlen szerepét erősen vitatták, mert néhány kutatás azt állította, hogy az ember megérkezésekor a legtöbb nagy testű állatnak már nyoma sem maradt.

John Alroy őslénykutató (Macquarie University, New South Wales) a paleontológiai szakma találkozóján pontosabb becslést adott az ausztrál megafauna kipusztulásának időszakáról.
„Hosszú, nem egyszer heves viták folytak arról, hogy az ember és a vadászat vagy egyéb hatások okozták-e a nagy földi gerinces állatok tömeges kipusztulását Ausztráliában, a legutóbbi jégkorszak periódusában” – magyarázta Alroy.

Alroy és munkatársai meghatározták 200 őslény maradványának korát radioaktív karbon koncentráció méréssel a csontokban. Egészen pontosan becsülni, mikor pusztult ki egy faj, nagyon nehéz, mert nem állnak rendelkezésre minden korszakból folyamatosan őslény-maradványok.
Alroy úgy járt el, hogy a legkésőbbi fossziliák alapján megbecsülte az eltűnés időszakának terjedelmét.
A megafauna 27 és 40 ezer évvel ezelőtt halt ki. Hasonló módszerrel felbecsülte, hogy az első emberek 50 és 61 ezer évvel ezelőtt léptek Ausztrália földjére. A tények megbízhatóan egybevágnak.

Az időzítés azt is sugallja, hogy volt vagy tízezer év késés az ember megjelenése és a megafaunára gyakorolt hatása között. Alroy úgy magyarázza ezt, hogy ennyi idő kellett, amíg az ember benépesítette Ausztráliát – vagy pedig a technikai fejlődéshez, a nagy állatok elejtéséhez való eszközök kifejlesztéséhez kellett ennyi idő.

Ezek az eredmények nemcsak az ember hosszú távú hatását világítják meg, de alátámasztják a másutt is látott mintát.

„Ezek az eredmények egybe vágnak azokkal a bizonyítékokkal, amelyeket a vadászatnak a kihalásra gyakorolt hatásáról szereztünk,  később Észak- és Dél-Amerikában, és a viszonylag nemrégiben bekövetkezett kihalásokat is tekintetbe véve több szigeten (pl. Új-Zélandon a moa – egy nagy testű, röpképtelen madár).”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/sovp-ehl102815.php

Egy hozzászólás to “Ember-őseink irtották ki Ausztrália nagy testű madarait, emlőseit”

  1. Gyuri said

    Noah Yuval Harari: Sapiens c. művében szemléletesen leírja, hogyan irtotta ki a Homo sapiens az összes nagytestű állatfajt, miután elhagyva Afrikát, elözönlötte az egész világot.
    De ha jól emlékszem, magyarul is olvasható a folyamat Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása c. művében.
    Valószínűleg tényleg mi vagyunk az első generáció, amely tudatában van ennek a folyamatnak, és az utolsó, amely még tehet(ne) ellene…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.