Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta legyőzte az alacsony zsírtartalmú diétát

Posted by Suggestor - 2015. október 31. szombat

Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta sokkal hatékonyabb a szív és az erek egészségére is és a fogyásra is, mint az alacsony zsírtartalmú diéta – ezt állapította meg egy új kutatás.
A kutatást, amit a PLOS ONE című szabadon olvasható tudományos folyóiratban tettek közzé, Jonathan Sackner-Bernstein kardiológus vezette.
17 véletlenszerű kiválasztáson alapuló, ellenőrzött vizsgálat adatait vizsgálták meg a kutatók a brit matematikus, Bayes matematikai statisztikai módszerével, a maximális valószínűséget szem előtt tartva. Az 1797 kövér vagy túlsúlyos résztvevő bizonyította, hogy a szénhidrátban szegény diéta előnyösebb a zsírszegény diétánál a testsúly csökkentésében is és a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentésében is..

„A Bayes-féle megközelítés lehetővé tesz olyan megoldást, ami a hagyományos meta-analízis esetében nem lehetséges, és az eredményt világosabbá, könnyebben érthetővé teszi az orvos és a páciens számára egyaránt. Ez esetben a Bayes-féle elemzés megmutatja, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú diéta 99 százalékos valószínűséggel vezet nagyobb súlycsökkenéshez, miközben nagyobb szabadságot ad a táplálkozásban” – mondja Dr. Sackner-Berstein. „Bár az elemzés csak szerényebb differenciát talált az egyes diéták testsúly csökkenésre és egészségre való hatásában, nagyobb valószínűséget mutatott ki abban, hogy a szénhidrátok megszorítása fölötte áll a zsírok megszorításának. Ezért előnyös volna fontolóra venni, és a táplálkozási útmutatóba beemelni az alacsony szénhidrát tartalom ajánlását.”

A kövér és túlsúlyos amerikaiak száma 42,3 százalékról 66,1 százalékra nőtt 1971től 2011-ig. Eközben a zsírfogyasztás 44,7 százalékról 33,6 százalékra csökkent, és a szénhidrát fogyasztás 39 százalékról 50 százalékra növekedett.

„Ezek a statisztikák összefüggést sejtetnek a magas szénhidrát fogyasztás és az elhízás között a népesség szintjén” – magyarázta Dr. Sackner-Bernstein.

Alacsony zsírtartalmúnak azt a diétát tekintették, amely 30 százalék – vagy ennél kevesebb kalóriát nyert zsiradékból naponta, és alacsony szénhidrát tartalmúnak azt tartották, amely 120 gramm – vagy ennél kevesebb szénhidrátot tartalmazott naponta. (Természetesen, emellett az összes fontos tápanyagot tartalmazta.)

A 17 kutatás közül hét jelentős súlycsökkenésről számolt be – alacsony zsírtartalmú diéta követőinél, míg ugyancsak hét – az alacsony szénhidrát tartalmú diétáról mutatott ki statisztikailag szignifikáns előnyöket. De egyetlen olyan kutatás sem volt, amely az alacsony zsírtartalmú diétáról mutatott volna ki statisztikailag szignifikáns előnyöket.

Ráadásul, a szív- és érrendszeri betegségek előre vetített kockázata is jelentősen kisebb lett az alacsony szénhidrát tartalmú diéta követőinél.

Kutatásunk pozitív összefüggést talált az alacsony szénhidrát tartalmú diéta és az egészség között, remélhetőleg figyelembe veszik ezt egészségpolitikusaink, amikor kialakítják a 2015-ös Táplálkozási Útmutatót, zárta le a gondolatsort Dr. Sackner-Bernstein.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/301613.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: