Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Elviselhetetlen hőség köszönthet a Perzsa-öbölre a század végére

Posted by Suggestor - 2015. október 31. szombat

Átvétel az inforadio.hu weboldalról

Az emberi szervezet számára elviselhetetlen hőség állhat be a Perzsa-öböl egyes részein a globális felmelegedés következményeként a század végére – figyelmeztetnek a szakemberek a Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmányukban.

A kutatók szerint amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása változatlanul folytatódik, akkor az átlagosan tíz, illetve húsz évente előforduló hőhullámok olyan erőssé válnak a század végére, hogy egy fiatal, egészséges ember már nem lesz képes a normális testhőmérséklet fenntartására. A szakemberek szerint még a szokásos évi nyári hőhullámok is veszélyessé válhatnak, különösen az idősekre és a nagyon fiatalokra nézve.

“Az emberi test normális hőmérséklete nagyjából 37 Celsius-fok, a bőré 35 Celsius-fok” – mondta Jeremy Pal, a Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. A különbség teszi lehetővé a többlet hő leadását, különösen fülledt időben. Amikor azonban a nagy hőség és a páratartalom együttese elér egy bizonyos szintet, “a szervezet többé nem képes lehűteni magát és elkezd túlmelegedni” – magyarázta a szakember.

Ennek a küszöbnek az átlépését jelenti például, ha 50 százalékos páratartalom 46 Celsius-fokos hőmérséklettel párosul. Légkondicionáló nélkül az ember nagyjából hat órán át bírja ilyen feltételek között, mielőtt a szervezete elkezdene leállni. A kutatók szerint számos ipari tevékenység – fuvarozás, építkezés, mezőgazdasági termelés – és például a zarándoklás is veszélyessé válhat ilyen körülmények között.

Eddig a Föld egyetlen pontja sem lépte át ezt a küszöböt. A perzsa-öbölbeli feltételek azonban ideálisak ahhoz, hogy az emberi szervezet számára elviselhetetlen gőzkatlanok alakuljanak ki bizonyos területeken.

Az ENSZ vezető tudományos bizottsága szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelenlegi ütemével számolva, a század végéig várhatóan nagyjából 4 Celsius-fokkal fog emelkedni a globális átlaghőmérséklet.

Forrás:  http://inforadio.hu/hir/tudomany/elviselhetetlen-hoseg-koszonthet-a-perzsa-obolre-a-szazad-vegere-769367

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: