Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Földrablás az Unió parancsára – kerekasztal-beszélgetés könyvbemutatóval egybekötve

Posted by Suggestor - 2015. november 5. csütörtök

A külföldi és a hazai szakirodalom máig sem tisztázta, hogy az uniós jog hogyan rendezi a tagállamok önrendelkezését az államterületük földjére.
Tanka Endre* Országvesztés törvényesített földrablással c. könyve hat évtizedes közösségi joganyag és a mai szabályozók elemzésével tárja fel az intézményi hátteret.
A kerekasztal beszélgetésen elsősorban arra keressük a választ, hogy a Magyar Állam hogyan szerezheti vissza az uniós jogsértésekkel elvett önrendelkezését a földtulajdon és a földhasználat nemzeti szabályozásához.

*Tanka Endre, az MTA jogtudományi doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem emeritus professzora

Emellett ismertetjük a Magyar Természetvédők Szövetsége álláspontját a termőföld tulajdon időszerű kérdéseivel kapcsolatban és néhány nemzetközi példát mutatunk be a termőföld zsákmánylás témakörében a globális Dél országaiból.

A rendezvény ideje: 2015. november 10. 10 óra

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői:

Tanka Endre, az MTA jogtudományi doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem emeritus professzora, a kötet szerzője,
Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke,
Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

(A rendezvényre a sajtó képviselőit várják, előzetes bejelentkezéssel.)

A rendezvény háttere:

Az újkori földvesztésünk gyökere az uniós csatlakozási szerződés, ami korlátlan földpiac megnyitására kötelezett minket a szabad tőkemozgás számára. Amikor az ország a trianoni csonkítással még meghagyott maradékföldjén is osztozni kényszerül az idegenekkel és azt az új népvándorlási hullámok földéhségétől sem védheti meg, ez egyértelmű az önfeladással. Ez a kiszolgáltatottság azonban nem a kötelező közösségi jog következménye, hanem épp annak a nyílt és rejtett megsértésein alapul. Brüsszel ugyanis csak az általános egyenlőség és a jogegyenlőség alapelvének a durva megsértésével érhette el, hogy a csatlakozási szerződések a nyugati tömb 15 tagállamát, valamint Ciprust, Máltát és Szlovéniát is mentesítik földpiacuknak a tőke számára való megnyitásától, ugyanakkor a keleti Tízeket, köztük Magyarországot is, erre kényszerítik.

A törvényesség helyreállítását és az EU Alapító Szerződése által ma is garantált önrendelkezés visszaszerzését a közösségi jog lehetővé teszi az EU mind a 28 tagállamának javára. Ennek az eszközeit a közérdekű cselekvéshez azonban nemcsak a politikai döntéshozónak, hanem minden állampolgárnak fontos megismernie, mert a XXI. században földünk megtartásától döntően függ a megmaradásunk.

A szerkesztő: Nem szoktuk a sajtómeghívókat közzétenni, de most kivételt teszünk a téma különleges fontosságára való tekintettel.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s