Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért gyakoribb a sportolóknál az artrózis?

Posted by Suggestor - 2015. november 5. csütörtök

Az artrózis (oszteoartritisz) és a mozgáskorlátozottság a csípőben és az ágyékban jóval gyakoribb a sportolók körében és azoknál az embereknél, akik megerőltető fizikai munkát végeznek. Az okát a mikroszkopikus sérülésekben lehet keresni, amit a nagy terhelés vált ki. A Sahlgrenska Academy kutatója elit futballistákat és jégkorongozókat vizsgált.

A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a hátproblémák gyakoriak a sportolók körében, és a gyermekkorban és serdülőkorban kapott nagy terhelés vezethetett növekedési rendellenességekhez és hátsérülésekhez. Az ilyen személyek különösen hajlamosak lettek csípő és ágyéksérülésekre.

„17 elit férfi futballistát és 15 férfi jégkorongozót hasonlítottunk össze 30 olyan férfival, akik nem vettek részt megerőltető fizikai tevékenységben, hogy megállapíthassuk a csípőproblémák gyakoriságát és a radiológiai elváltozásokat” – magyarázta Páll Jónasson kutató. „Az elváltozások mind a két csoportban hasonlóan gyakoriak voltak, de a sportolók hajlamosabbak voltak a mozgáskorlátozottságra.”

Két biomechanikai kutatás során nagy terhet helyeztek a sertés csípőjére.
„Mikroszkopikus sérülések és törések alakultak ki a növekedési zóna körül, ismételt terhelés után. Ezek a sérülések feltételezhetőleg növekedési rendellenességet okoznak, ami viszont ízületi elváltozásokhoz, végső soron oszteoartritiszhez vezet.”

Bár a fiatal és a középkorú felnőttek, akik nehéz fizikai munkát végeznek, nagy mértékben érintettek, nem volt eddig a számukra kialakított mérőeszköz, a csípő-artroszkópiás mérőeszközöket ugyanis idősek diagnosztizálására tervezték.

„Mi két mérőeszközt terveztünk, fiatalabb emberek számára. A fiatalabbakra adaptált kérdőív is elkészült, rendelkezésre áll a klinikai gyakorlat és a további kutatás céljára” – fűzte hozzá Jónasson.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/uog-wio110415.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: