Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A felnőttek egyre kevésbé boldogok

Posted by Suggestor - 2015. november 6. péntek

A San Diego State University kutatói azt állítják, hogy a harminc év fölötti emberek nem olyan boldogok, mint régebben, ellenben a tizenévesek és a fiatalok boldogabbak, mint bármikor.

Négy országosan reprezentatív minta elemzésével tették ezt a megállapítást, amelyekben összesen 1,3 millió amerikai vett részt, 13-tól 96 évesig. A felmérések 1972-től 2014-ig tartottak.

Fölfedezték a kutatók, hogy a korábbi kutatásokban észlelhető életkori előny a boldogsággal kapcsolatban eltűnt.
Nincsen többé pozitív kapcsolat a kor és a boldogság között a felnőtteknél. A 30 évnél idősebb felnőttek többé nem lényegesen boldogabbak a 18-29 éveseknél.

„Napjaink kultúrájában mindent áthat a technika, állandóan figyelnünk kell, ideig-óráig tartanak a viszonylatok, ez izgalmas és stimuláló a tinédzserek és a fiatalok számára, de nem adják meg azt a stabilitást és közösségérzést, amire az érett felnőttnek szüksége van” – mondja Jean M. Twenge professzor.

Az adatok azt mutatták, hogy a 30 évnél idősebb felnőttek, míg 38 százalékuk szerint ‘nagyon boldogok’ voltak az 1970-es évek elején, ezt már csak 32 százalékuk mondhatta el magáról a 2010-es években.
Eközben a tinédzserek boldogsága növekedett: a 18 évesek 19 százaléka mondta magáról, hogy ‘nagyon boldog’ volt az 1970-es évek végén, míg 2010-ben 23 százalékuk.

„Az amerikai kultúra a magas elvárásokat és az álmok követését hangsúlyozza – ezek olyan dolgok, amitől jól érzi magát az ember, amíg fiatal. Ugyanakkor az átlagos érett felnőtt már realizálta magának: az álmai lehet, hogy nem teljesülnek, aminek kevesebb boldogság az elkerülhetetlen következménye. Az előző érában kevesebbet várhatott el egy érett felnőtt, de az elvárások ma olyan nagyok, hogy az álmok elérhetetlenné váltak.”

A boldogság higanyszála esik, férfiaknál és nőknél egyaránt.
„Az előző, 2008-as kutatásban még éppen hogy csak figyelmet kapott a felfedezésünk, hogy a nők boldogsága a férfiakéhoz képest csökkent. Most mind a kettőben hanyatlás látható, különösen 2010 óta.”

Az eredményeket a Social Psychological and Personality Science című folyóirat publikálta.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/sdsu-aho110515.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s