Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bélbaktériumok szabályozzák az antioxidáns-anyagcserét

Posted by Suggestor - 2015. november 7. szombat

A bélcsatorna mikrobái szabályozzák a glutation és aminosav anyagcserét a gazdaszervezetben (például az egérben vagy az emberben). A glutation – antioxidáns, amely minden egyes sejtben megtalálható. A glutation-elégtelenség hozzájárul az oxidatív stresszhez, ami viszont főszerepet játszik a legtöbb ‘életmódi’ betegségben.

A bélcsatorna baktériumainak közössége modulátor az emberi betegségek kialakulásában. Az elhízás, a 2. típusú cukorbetegség, a nem-alkoholos eredetű zsírmáj csakúgy, mint a rosszul tápláltság, összefüggésben vannak az emberi bélcsatorna baktérium-közösségével. Ebből következik, hogy a bélbaktériumok, a gazdaszervezet bélcsatornájának szövetei közötti kölcsönhatások és a táplálkozás igen fontos a gazdaszervezet egészségére nézve.

A Chalmers Műszaki Egyetem, a Royal Institute of Technology és a Göteborgi Egyetem felfedezték, hogy bélbaktériumok szabályozzák szervezetünk glutation és aminosav anyagcseréjét, ezzel nagy szerepet kapnak a krónikus, életmódi betegségek kialakulásában.

A glutation testünk legerősebb antioxidánsa, legfőbb méregtelenítő eszköze. Létfontosságú az immunrendszer, a tápanyag-metabolizmus működésében és más sejtfolyamatokban.
A glutation egy nagyon apró fehérje, a sejteken belül képződik három aminosavból, amelyeket végső soron a táplálékunkból nyerünk. A glutation-elégtelenség hozzájárul az oxidatív stresszhez, így a betegségek kialakulásához.

A kutatás során feltérképezték a kutatók az egér általános anyagcseréjét, és számítógépes modellek segítségével létrehozták a főbb szöveteket. A nagy mennyiségű kísérleti adatbázis alapján úgy találták, hogy a bélbaktériumok a vékonybélben glicint fogyasztanak, ami egyike a három említett aminosavnak, ami a glutation szintéziséhez kell.
Alacsonyabb glicinszintet figyeltek meg a májban és a vastagbél szöveteiben, ami azt jelzi, hogy a bélbaktériumok szabályozzák a glutation-metabolizmust, nem csak a vékonybélben, de a májban és a vastagbélben is.

„Több baktérium is glicinfogyasztó, és ha kiegyensúlyozatlan a baktériumok összetétele, az krónikus betegségek kialakulásához vezethet” – magyarázza Adil Mardinoglu (Chalmers Egyetem).
Az előző kutatások azt mutatták, hogy a vérben a glicin és más aminosavak szintjében való egyensúly-hiány a kövérség, a 2. típusú cukorbetegség és a nem-alkoholos zsírmáj jelzője volt.

„Meglepő volt, hogy a glicin szintje a vérplazmában csökkent, a fenti betegségekben szenvedőknél” – mondja Jens Nielsen professzor (Chalmers Egyetem). „Ebben az összefüggésben, érdekes lehet tanulmányozni az emberi bélcsatornában a mikrobiális aminosavakat – milyen potenciális szerepük lehet az anyagcsere-betegségek kialakulásában.”

„A felfedezés, hogy a vékonybélben levő baktériumok glicint fogyasztanak, és szabályozzák a glutation metabolizmust, elképzelhető, hogy olyan élelmiszer-termékek kifejlesztéséhez vezet, amelyek hasznos baktériumokat juttatnak a bélbe. Ez a kutatás megértette velünk, hogyan működnek közre a baktériumok az anyagcsere folyamatokban, amelyek kialakítják az elhízást, a 2. típusú cukorbetegséget, a nem-alkoholos zsírmájat és a malnutriciót – a rosszul tápláltságot.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/cuot-gmr110615.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s