Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nyál gyógyít

Posted by Suggestor - 2015. november 9. hétfő

Az állatok szokták nyalogatni a sebeiket, nem véletlenül, mondják az emberek. És igazuk van: tudományosan bebizonyították a svéd Lund Egyetem és a dán Koppenhágai Egyetem kutatói.
A nyál vizet és mucust – nyálkát – tartalmaz. A nyálkának fontos szerep jut: stimulálja a fehér vérsejteket, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak a betolakodók ellen.

A fehér vérsejtek egyebek között a nyálban is ott vannak, azok képviselik a szervezetünk első védelmi vonalát a kórokozók ellen. A nyál ösztönzi a fehér vérsejteket arra, hogy ‘kivessék a hálójukat’, amivel elfogják a baktériumokat” – magyarázza Ole Sorensen (fertőző betegségek részleg).

Az elfogási mechanizmusban önmagában véve nincsen újdonság – körülbelül egy évtizede fedezték fel. De a Lund Egyetem kutatói azt is hozzátették, hogy a nyál ‘elfogó hálójának’ specifikus tulajdonságai vannak. Ez a háló sokkal alkalmasabb a baktériumok elfogására és elpusztítására, mint amit a szervezetünk más részein hoznak létre a fehér vérsejtek.

„Úgy tűnik, hogy pontosan a nyálban levő nyálka az, ami stimulálja a fehér vérsejteket arra, hogy ezeket a hatékony hálókat létrehozzák.”

A kutatók felfigyeltek két betegre, akiknek olyan betegségük volt, ami szájfekélyt okozott, ezért hiányzott a nyálképzésük, ami késztethette volna a fehérvérsejteket a megfelelő háló kialakítására.

Az egyik betegnek aftás sztomatitisze (aftás száj-nyálkahártya gyulladása) volt, ami elég gyakori megbetegedés. Ebből eredően gyakran fejlődnek ki fekélyek a száj belsejében és az ajkakon. Jó esetben kicsik a fekélyek, és egy héten belül begyógyulnak, de lehetnek nagyok és hosszadalmas is lehet a gyógyulás.

A másik betegnek Behcet-kórja volt, ami szokatlan Skandináviában, inkább csak a kelet-mediterrán régióban és még keletebbre fordul elő. Ez a betegség nem csak a szájban jelentkezik fekélyek formájában, de a genitáliákon – a nemi szerveken – és a szemben is.

„Nem tudtuk meghatározni, hogy ezt a két betegséget az okozta-e, hogy a nyálban levő nyálka képtelen volt stimulálni a fehér vérsejteket a hatékony hálóképzésre. Elképzelhető, hogy valami más ok is meghúzódhatott a fekélyek és a nyál összetételének megváltozása mögött” – fűzte hozzá Sorensen.
A kutatás folytatódik, és remélhetőleg kiderül az összefüggés.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/lu-m-t110615.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s