Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A C-vitamin szelektíven elpusztítja a mutáns rákos sejteket

Posted by Suggestor - 2015. november 10. kedd

A vastagbél-ráksejtek, amelyek bizonyos mutáción* mentek keresztül, másként kezelik a C-vitamint, mint a többi sejt. Ez a különbség öli meg őket – amint kimutatta azt egy új kutatás, amely féltucatnyi amerikai egyetem összefogása révén jött létre.

*mutációnak nevezzük a sejt örökítőanyagának, a DNS-nek megváltozását, a mutációt hordozó sejt – mutáns


A C-vitaminnak a rák elleni hatásos felhasználásához fűződő elmélet nagyon ígéretes dolog, de eddig a kutatási eredmények ellentmondásosak voltak.

Több, folyamatban levő klinikai kutatás szerint a terápiás hatáshoz olyan magas C-vitamin szintre van szükség a vérben, amit szájon át nem, csak intravénásan lehet elérni.
Eközben arra a molekuláris mechanizmusra, amelynek segítségével a C-vitamin szelektíven megöli a ráksejteket, nem sikerült rájönni.

Az új kutatásban Jihye Yun (Weill Cornell Medical College in New York) kutatásvezető és munkatársai tanulmányozták az emberi vastagbél-ráksejteket, amelyeknek a génjében bizonyos (KRAS és BRAF) mutációk voltak. (Ezek a sejtnövekedést szabályozzák.)
Kimutatták, hogy ezek a sejtek felveszik a C-vitamin oxidált formáját a receptoraikon keresztül, amelyek a mutáns sejtekben túlságosan kifejeződtek (over-expressed).

Ez oxidatív stresszhez vezet, ami válaszul inaktiválja azt az enzimet, ami a mutáns ráksejt növekedéséhez szükséges, de a normális sejtekhez nem kell.

A sejtkultúrában kapott eredményeket megerősítették az egérkísérletek: a nagy dózisban adott C-vitamin a vastagbél-rákos egérnél meggátolta a tumor növekedését (KRAS mutáció).

A kutatók előbbre léphetnek: elkezdhetik feltárni a módját, hogyan lehet kihasználni a C-vitamin szelektív toxicitását a rák gyógyításához.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/aaft-vcs110215.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: