Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az érzelmileg támogató kapcsolatok alacsonyabb tesztoszteron szinttel járnak a férfiaknál

Posted by Suggestor - 2015. november 11. szerda

A magas tesztoszteron-koncentráció nem segíti elő azoknak az attitűdöknek, annak a magatartásnak a kialakulását, ami egy férfit ideális apává tesz, ezt már régóta állítja a tudomány.

Nemcsak az embernél van ez így, de más fajoknál is: azok a hímek, amelyek barátságosan együttműködnek a párjukkal az utódok felnevelésében és gondozásában, gyakran rendelkeznek alacsonyabb tesztoszteron szinttel, mint nehéz természetű társaik.
A University of Notre Dame antropológusai megfigyelték, hogy az érzelmileg támogató, a közvetlen családon kívüli kapcsolatokra is ez a jellemző.
A Hormones and Behavior (Hormonok és Viselkedés) című folyóirat legújabb számában jelent meg a vizsgálat eredménye.

A kutatást egy nagy reprezentatív mintán végezték, az idősödő – Egyesült Államok-beli – férfiak körében, és az eredmény azt mutatta, hogy a tesztoszteron szintjük annak függvényében változik, mennyire érzelmileg támogató kapcsolatokat alakítottak ki.
Nem csak a feleséggel, de a többi rokonnal, barátokkal, kollégákkal, szomszédokkal ápolt kapcsolatnak is szerepe van, mondja Lee T. Gettler, antropológus tanársegéd, az egyetem Hormonok és Viselkedés Laboratóriumának igazgatója.

„Az apák és a házas férfiak gyakran alacsonyabb tesztoszteron szinttel rendelkeznek, mint más amerikai férfi. Mi úgy gondoljuk, hogy ez segít nekik a gondoskodásban. Kimutattuk, hogy ez más rokoni és társadalmi viszonyaikban is megjelenik” – magyarázza Gettler.
„Eredményeinkből kitűnik, hogy ha egy idősebb férfi érzelmileg támogató kapcsolatot ápol a testvéreivel, a barátaival, a szomszédaival és a munkatársaival, szintén alacsonyabb a tesztoszteron szintje.

„Tudjuk, hogy azok a férfiak és azok a nők, akik támogatva érzik magukat, sokkal jobb egészségnek örvendenek, úgy egészében, míg a tesztoszteron a depresszió, a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás és néhány fajta rák kockázatát hordozza. Reméljük, hogy kutatási eredményünk, ami összeköti ezt a két területet, beszélgetéseket ösztönöz majd a támogatásról, biológiáról, jóllétről.”

„Valószínűleg sokan látták a tévében a hirdetéseket, amelyek a tesztoszteront ajánlják gyógyszerként az öregedésre és a férfiak változó korára, a ‘manopauzára’. Kutatásunk azt tudja tanácsolni, hogy a tesztoszteron-pótlás társas kapcsolatokra kiterjedő mellékhatását is gondosan tanulmányozni kell. Míg tesztoszteron szintje csökken a korral, az alacsonyabb tesztoszteron koncentrációt kísérő potenciális társas kapcsolati előnyt is figyelembe kell venni. Nem haszon nélkül való a kár.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/uond-es111015.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.