Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Aki kevesebbszer szült, fogamzásgátló szert használt, jobb kilátásokra számíthat kognitív téren öregkorára

Posted by Suggestor - 2015. november 14. szombat

Az a nő, aki kevesebbszer szült, fogamzásgátló tablettát szedett vagy méhen belüli fogamzásgátló eszközt használt, jobb kilátásra számíthat idős korában a memóriaromlás, kognitív funkciók tekintetében – állítja Jun-Fen Lin professzor, a kínai Betegség-ellenőrző és -megelőző központ Zhejiang Területi központjának munkatársa, aki a kutatást vezette.

A menopauza után ugyanis a nőknél csökken az ösztrogénszint, ami a kognitív romlás kockázatával jár. Állatkísérletek és in vitro (lombik) kísérletek mutatják, hogy az ösztrogénszint védő hatással van a kognitív (tanulási) funkcióra.

A kutatás kiterjedt a nők reprodukciós előzményeire is, minthogy annak nagy jelentősége volt az ösztrogénszint módosításában – így a kognitív romlás kockázatában is.

Kínában, Zhejiang körzetében hirdették meg a Nagy Lakossági Egészségfelmérő programot, ami
közel 5000, menopauza után levő, 60 éven felüli nő egészségi állapotát vizsgálta, a korával összefüggésben.
A kutatók értékelték a reprodukciós előzmények összefüggését a kognitív romlás kockázatával.
(A kognitív romlás mértékének megállapítására a Mini-Mental State Examination kérdőívet alkalmazták.)

„Az endogén (saját, belső eredetű) ösztrogén expozíció a nők szaporodásképes életszakaszában a legmagasabb. A szaporodásképes évek számának növekedésével – a korábbi menstruációval és a későbbi menopauzával – egy nagyobb életszakaszban van kitéve a nő az endogén ösztrogén expozíciónak. Úgy találtuk, hogy a hosszabb reproduktív életszakaszhoz szignifikánsan jobb kognitív funkció társul” – magyarázta Lin professzor.

A szaporodási tevékenység szintén befolyásolja az endogén ösztrogénszintet. Egy érdekes tény a kutatásból: a kihordott terhesség és az inkomplett, befejezetlen terhesség eltérő hatással van a kognitív funkcióra. Minél több szüléssel végződő terhessége volt a nőnek, annál nagyobb a kognitív romlás kockázata – szemben a nem szüléssel végződött terhességgel.

„Statisztikailag szignifikáns csökkenést figyeltünk meg a kognitív romlás kockázatában azoknál a nőknél, akik orális fogamzásgátlót szedtek valaha, életük egy szakaszában, és hasonló védő hatást láttunk a méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD) használóknál.”

„Ebben a kutatásban kimutattuk, hogy a rövidebb szaporodási periódus, a nagyobb számú kihordott terhesség és az inkomplett terhességi előzmény hiánya kapcsolatban van a kognitív romlás megnövekedett kockázatával. Ezzel szemben a szájon át szedhető fogamzásgátlók és a IUD használata előnyösen hat a kognitív funkcióra” – vonta le a következtetést Lin professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/ip-rha111215.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s