Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A klímakárosító szénipar évi tízmilliárd euró támogatást kap az EU-ban

Posted by Suggestor - 2015. november 15. vasárnap

Az inforádió.hu híre

Évente 10 milliárd euró (3122 milliárd forint) támogatásban részesül a klímakárosító szénipar Európában, a fosszilis energiahordozón alapuló elektromosenergia-termelés a támogatás nélkül jóval drágább lenne – derül ki egy új német tanulmányból.

Csak Németországban 3,7 milliárd euró közpénzzel támogatják évente a széntermelést a Heinrich-Böll alapítvány és a Föld Barátai nevű környezetvédő csoport által összeállított “szénatlasz” szerint, amelyet a jövő héten mutatnak be Brüsszelben.

A szakemberek kiszámították, hogy 1990 és 2007 között mintegy 200 milliárd euró támogatást nyújtottak a szénágazatnak az Európai Unióban.

Két héttel a párizsi klímakonferencia előtt a tanulmány készítői felszólítják az európai kormányokat, hogy szüntessék be a szennyező fosszilis energiahordozó támogatását. Egy ilyen lépés következtében nőne ennek az energiafajtának az előállítási ára, és csökkenne a versenyképessége a többi – közöttük a megújuló – energiával szemben.

A tanulmány szerint csak Németországban a szén, a lignit és a kőszén a nemzeti villamosenergia-termelés 40 százalékát biztosítja. Egyes EU-tagországok – élükön Lengyelországgal – foggal-körömmel ragaszkodnak széniparukhoz, mások megpróbálják csökkenteni függőségüket a jelentős szén-dioxid-kibocsátással járó széntől, miközben az Európai Unió 2020-ig 1990-hez képest 40 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.

Sokak számára a szén az új ellenség. Júniusban a mintegy 800 milliárd euróval gazdálkodó norvég államkincstár úgy döntött, hogy nem ruház be többet a széniparba. Ezen a héten a dél-németországi Münster városa döntött úgy sajtóértesülések szerint, hogy többet nem invesztál szénbe, és eladta az RWE német áramszolgáltató tulajdonában lévő részvényeit.

Forrás: http://inforadio.hu/hir/kulfold/a-klimakarosito-szenipar-evi-tizmilliard-euro-tamogatast-kap-az-eu-ban-774254

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s