Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem az idősebb kor akadályozza a kivételes fizikai teljesítményt

Posted by Suggestor - 2015. november 15. vasárnap

A Koppenhágai Egyetem Biomedicina tanszéke arra volt kíváncsi, hogy  jó erőben lévő, edzett idősebb férfiak képesek-e hasonlóan kivételes energiát ráfordítani fizikai teljesítményre, mint a Tour de France kerékpárosai. A dán kutatás azt mutatja, hogy a kor önmagában nem akadálya annak, hogy a maximumot hozzák ki magukból az ‘öregek’ egy hosszabb időtávon.

Hat férfi (46-71 év közöttiek) kerékpározott 2700 kilométert, Koppenhágából a Norvégia legészakibb részén fekvő North Cape-ig (Északi fokig). Két hétig tartott az út. A kutatók elkísérték, és időről időre megvizsgálták őket.

A szeniorok alapanyagcseréje az igénybevételtől a négyszeresére nőtt. (A Tour de France kerékpárosainál tipikusan 4,3-szorosára nő az alapanyagcsere.)

„Meglepetéssel vettük tudomásul, hogy a szeniorok képesek voltak ugyanannyi energia kifejtésére, mint az elit atléták. Ez volt az első ilyen jellegű kutatás, amelyben kemény fizikai igénybevételnek voltak kitéve idősebb sportemberek. Lenyűgöző, hogy koruk ellenére ennyi energiát képesek felszabadítani” – jelentette ki Rosenkilde Larsen.

„Mind ezidáig, nem tudtuk biztosan, vajon a szeniorok képesek-e az emberi teljesítmény maximuma közelében teljesíteni. Az eredmények azt mutatják, hogy korra tekintet nélkül, az emberi test nem veszíti el a képességét, hogy – hosszabb időn át – a maximumot nyújtsa.”

„Az egyetlen különbség az volt, hogy hosszabb ideig tartott a szenioroknak megtenni a távot, mint amennyire a Tour de France kerékpárosainak lett volna szükségük” – magyarázta Joern Wulff Helge professzor.

Mint kiderült, nem ez volt az egyetlen különbség: a szeniorok nem voltak képesek elegendő táplálékot felvenni, hogy pótolni tudják az elveszített energiát.

„A túra résztvevői bár megduplázni megduplázták normál táplálékfogyasztásukat, egyszerűen nem voltak képesek elegendő táplálékmennyiséget felvenni megnövekedett energiaforgalmukhoz. Érdekes, hogy bár a motivációjuk megvolt rá, fizikailag nem bírta a szervezetük, hogy annyit egyenek, amennyi energiát elfogyasztottak.”

A kutatás az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/uoct-sea111315.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s