Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem is olyan boldog öregen az ember…

Posted by Suggestor - 2015. november 16. hétfő

A University of Bradford kutatója megkérdőjelezik azt a korábbi tudományos állítást, hogy az öregek boldogabbak a fiataloknál.
65 éves koron túl az idősek depressziósabbá válnak – ez az igazság.

Dr. Helena Chui pszichológus 15 év munkával megfigyelt 2000 idősebb ausztrál lakost, akik Adelaide körzetében laktak.
Azok az idős nők és férfiak, akik részt vettek a kutatásban, egyre több és több depresszív tünetről számoltak be, ahogy idősebbek lettek. Kezdetben a nőknél volt több a depressziós tünet, de ezt követően a férfiaknál gyorsabban szaporodtak a tünetek, úgyhogy 80 év körül eltűnt a nemek közti különbség.

A depressziós tünetek megszaporodásában a fizikai állapot rosszabbodása játszotta a fő szerepet, főként a krónikus betegségek – és a halál közeledése. Az ízületi gyulladásban szenvedőknek és a krónikus betegeknek a fele több depressziós tünetről számolt be, mint azok, akiknek nem volt krónikus betegségük.

„Ezek az eredmények nagyon szignifikánsak, és befolyással vannak arra, hogyan kezeljük az öregkort. Soha nem látott sikereket könyvelhetünk el az emberi élettartam meghosszabbításában és több ember számára, mint ezelőtt bármikor, de úgy tűnik, hogy nehezen birkózunk meg ezzel a hosszabb élettartammal” – mondja Dr. Chui.

„Úgy tűnik, nagyobb figyelmet kell szentelnünk azoknak a szolgáltatásoknak, amelyek az öregek szükségleteire vannak szabva, különösen a mentális egészség területén és a fájdalommal való megbirkózásban kell segítenünk. Megfelelő szociálpolitika kell, az öregeknek a szolgáltatások igénybevételét megkönnyítő intézkedésekre, például a tömegközlekedésre vagy az egészségügyi szolgálat elérésére van szükségük, ez legyen a cél. ”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/uob-nsh111315.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s