Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ujjszúrással kinyert vér tesztelési eredménye csepptől függően eltérő lehet

Posted by Suggestor - 2015. november 18. szerda

Egyetlen csepp vérből pontos eredményt kapni nem lehet, mondják a Rice University kutatói. Legalább 6-9 cseppre van szükség, hogy megbízható eredményt nyerjenek.

„Akkor kezdtünk el gyanakodni, amikor néhány meglepő eredményt kaptunk korábbi kutatásainkban. A laboromban dolgozó hallgatókkal éppen egy új, alacsony költségű technológiát fejlesztettünk ki vörösvértest, lemezkék és fehérvérsejt tesztelésére, amikor egyik hallgatóm megjegyezte, hogy túl nagy az eltérés a tesztelési eredmények között, amelyeket a kórházi  véranalizátoron végzett” – fejtegette Rebecca Richards-Kortum professzor, a Global Health Technologies Intézet igazgatója.
Nem volt azonnal világos, hogy a leolvasásból származott a probléma, vagy valóban eltérnek a hemoglobin és fehérvérsejt értékek a különböző vércseppekben.

Egy újabb, egyszerű kísérlettel megállapították, hogy kétségkívül variánsokról van szó.

Egymást követően hatszor 20 mikroliteres vércseppet vettek 11 donortól, majd, hogy a cseppek minimális mértékét is megállapíthassák, 10-szer egymás után, 10 mikroliteres cseppet, hét újabb donortól.
Minden cseppet ugyanabból az ujjbegyből vettek, követve a helyes eljárást: az első cseppet letörölték, hogy a fertőtlenítőszert eltávolítsák, az ujjat nem nyomták meg, ami pontatlan eredményt idézne elő.

Minden egyes 20 mikroliteres cseppet elemeztek – kórházi minősítésű vér-elemző készüléken (hemoglobin-koncentráció, fehérvérsejt típusok aránya stb). A 10 mikroliteres cseppeket is tesztelték – a népszerű, sok klinikán használatos ujj-szúró elemző készülékkel.

„Egyre többször használják klinikailag fontos tesztekre az ujjbegyből vett vért, ez különösen igaz, az alacsony felszereltségű helyekre. Ezért fontos, hogy megértsük, hogy az ujjbegyből vett vér gyűjtése befolyásolhatja a teszt eredményét.”

„Meglepő differenciákat találtunk: több donornál a hemoglobin koncentráció több mint két grammal változott deciliterenként – két, egymást követően vett cseppből mérve.”

Azt a következtetést vonták le, hogy a vércseppből vett minta a vénából vett vérhez hasonló, korrekt eredményt adhat, ha 6-9 cseppet elemeznek.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/ru-btr111715.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s