Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mi a boldogság – tudományosan?

Posted by Suggestor - 2015. november 21. szombat

A Kiotói Egyetem kutatói a mágneses rezonanciás felvételeket használták a boldogság forrásának – vagyis inkább helyének – megkeresésére.

Fizikai aktivitás, meditáció, önsegítő könyvek bújása – mindnyájunknak megvannak a magunk módszerei arra, hogyan segítsük elő a saját boldogságunkat. De valójában azt sem tudjuk igazán, mit jelent a boldogság.
Wataru Sato és munkatársai a neurológia – idegtudomány – perspektívájából keresték rá a választ.

A boldogság általában véve – állítják – nem más, mint az örömteli érzelmek és az élettel való elégedettség kombinációja az agynak a precuneus nevű területén.
Az érzelmek megélésében nagyon eltérőek az emberek: vannak, akiknél sokkal intenzívebb a boldogságérzés, mint másoknál, például, ha bókot kapnak.

A pszichológusok szerint az ilyen érzelmi tényezők és az élettel való elégedettség együttesen alkotják a ‘boldogságot’.

Az idegi mechanizmus azonban, ami a szubjektív boldogságérzés mögött rejlik, eddig rejtve maradt.

Sato és csapata MRI felvételeket készítettek a kutatásban résztvevők agyáról. Ezek után megkérdezték tőlük, általában mennyire érzik magukat boldognak, mennyire intenzíven élik meg az érzelmeiket, mennyire elégedettek az életükkel.

Azoknak, akik magasabb pontszámot értek el a boldogság-felmérésen, több volt a szürkeállományuk a precuneus*-ban. Más szóval, akik intenzívebb boldogságot éreznek, kevésbé intenzíven érzik a szomorúságot és képesek értelmet találni az életben, nagyobb precuneus-szal rendelkeznek.

* a precuneus a két agyfélteke között, kicsivel a fejtető alatti részen található, szerepe kiterjed az élettörténetünkre, tapasztalatainkra való emlékezésre, vizuális és tér-képzetekre, az önmagunkról való gondolkodásra és a tudatosságra

„Az emberiség története során sok kiváló tudós töprengett azon, mi is a boldogság” – mondja Sato, a kutatásvezető. „Nagyon boldog vagyok, hogy mi most már tudjuk, mit jelent boldognak lenni.”

„Jó néhány kutatás kimutatta már, hogy a meditáció megnöveli a precuneus szürkeállományát. A mi kutatásunk pedig bepillantást ad az agyban a boldogság keletkezési helyére – hozzá lehet kezdeni a boldogság-programok kidolgozásához tudományos alapon.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/ku-tsf111915.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Mi a boldogság – tudományosan?”

  1. uniohid said

    ” a precuneus a két agyfélteke között, kicsivel a fejtető alatti részen található, szerepe kiterjed a … vizuális és tér-képzetekre … és a tudatosságra ” : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s