Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hétköznapok eltérő ritmusa – a korán kelés – árt az anyagcserének

Posted by Suggestor - 2015. november 22. vasárnap

Patricia M. Wong kutatásvezető (University of Pittsburgh) azt mondja, hogy még a kisebb eltérések is az alvás rendjében anyagcsere betegséget okozhatnak egészséges, dolgozó felnőtteknél.

A 2011. évi alvás-felvétel azt mutatta, hogy az amerikaiak 43 százaléka ritkán – vagy soha – nem alszik jól hétköznapokon. 95 százalékuk ébresztőórára/mobiltelefonra ébred. Tíz közül nyolc amerikai, aki nem tudja kellően kialudni magát, saját bevallása szerint, morcos lesz.

Közel 500 résztvevőnek – 30-54 évesek – az adatait elemezték a kutatók. Az adatokhoz úgy jutottak hozzá, hogy az alvási aktivitásukat és a mozgásukat mérő karperecet adtak rájuk egy hétre, ami a nap 24 óráján keresztül szünet nélkül működött.

Emellett ki kellett tölteniük egy kérdőívet az étrendjükről és fizikai aktivitásukról.

A résztvevők 85 százalékánál az alvásciklus felezőpontja később volt hétvégéken, mint hétköznapokon, és ezek az emberek később is ébredtek a pihenőnapokon.

Azoknál az embereknél, akiknél jobban eltért egymástól a munkanapi és a pihenőnapi alvásritmus – ezt nevezték a kutatók ‘szociális jet lag’-nak – nagyobb valószínűséggel alakult ki rossz koleszterinszint, nagyobb derékkörfogat, nagyobb testtömeg-index (BMI), nagyobb éhomi inzulinszint és inzulinrezisztencia, mint a kisebb ‘jet lag’-gal rendelkezőknél.
„Ezek a metabolikus változások hozzájárulnak az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához” – jegyezte meg Wong.

Az eredmények függetlenek voltak a kutatásban résztvevők étrendjétől, fizikai aktivitásától és egyéb alvási magatartásától.

„Ha a jövőbeni kutatások is megerősítik eredményeinket, el kell gondolkodnunk – mint társadalomnak – azon, hogyan érinti a munka és a társadalmi kötelezettségeink alvásunkat és egészségünket” – vonta le a következtetést Wong.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/302729.php

Hírdetés

2 hozzászólás a “A hétköznapok eltérő ritmusa – a korán kelés – árt az anyagcserének”

  1. Gyuri said

    Ebből a média most azt fogja leszűrni, hogy a korai kelés árt az egészségnek, tehát aki korán kel (hogy mondjuk írjon, tanuljon, jógázzon, ússzon, meditáljon stb.) az majd jól megnézheti magát. Holott inkább arról van szó, hogy nagyon rossz irányba tolódott el a civilizációs napirend. Túl későn fekszik le az átlag, és ez okozza, hogy reggel nem kel fel frissen-fitten.
    Ébresztőórára kelni fél hétkor borzalmas, ha éjfélkor fekszünk le. Viszont ébresztőóra nélkül fél ötkor ébredni friss, tiszta gondolatokkal úgy, tízkor már aludtunk, teljesen más, pedig az alvásmennyiség ugyanannyi. Természetesen lehet, hogy valakinek több időre van szüksége, valakinek meg kevesebbre (ők vannak kevesebben). Ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: