Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vízcsapi víz, jódozott só: ki gondolta volna, hogy toxikus vegyületek keletkeznek tőle az ételben?

Posted by Suggestor - 2015. november 25. szerda

A vízcsapból eresztett, klóraminnal kezelt vízben, jódozott sóval való főzés közben toxikus molekulák keletkeznek.
Egészen újak ezek a mérgező molekulák, még a tudósoknak is.

A Hong Kong-i és a Nanjingi Egyetemek kutatói szerint további kutatásokat kell végezni, hogy megállapítható legyen, milyen hatásuk van ezeknek az anyagoknak az egészségünkre.

A vezetékes vízellátás szabálya, hogy fertőtlenítik a vizet, mielőtt a fogyasztóhoz kerül. A fertőtlenítés többféle módon is lehetséges, beleértve azt is, hogy klórt vagy klóraminokat adnak hozzá a vízhez. Ez utóbbit ammónia adagolásával érik el.
Ez a két folyamat – a klórozás és a klóraminozás – hatással van a víz kémiai összetételére.

A vezetékes vízben levő klór és a klóramin reagál az ételbe tett jódozott sóval, hipojód savat alkotva, majd ez a sav reagál az étellel és más, a vízben levő szerves anyagokkal, és létrejön a jódozott fertőtlenítőszer-melléktermék – az I-DBP-k. Ezek a vegyületek csaknem teljesen újak a kutatók számára. Közülük néhányat toxicitási tesztnek vetettek alá.

„Az I-DBP-k, amelyek a klórozott vagy klóraminozott vízben főzés közben keletkeznek, újak a környezeti kémikusoknak, toxikológusoknak” – mondja Dr. Xiangru Zhang a Hong Kong-i Egyetem professzora. „Pedig ez az eredmény nem csak az ivóvíz-kutatók számára fontos vagy a gyakorlati szakembereknek, de a nagyközönségre is tartozik.”

A kutatók a kísérleti főzések során különböző csapvizeket használtak, változtatták a hőmérsékletet és az időtartamot, adtak a főzővízhez búzalisztet és jódozott sót, és nézték, milyen I-DBP-k keletkeznek.

14-féle teljesen új molekulát azonosítottak, meghatározták kilencnek a struktúráját. Ezek után tesztelték, mennyire mérgező a kilenc molekula. Több ezek közül ötvenszer – kétszázszor toxikusabb volt a társainál.

A főzési körülmények, a víz típusa és a felhasznált só típusa, a főzési hőmérséklet, az időtartam, mind befolyásolja az I-DBP-k keletkezését. A körülményektől függően, a főzővízben változó koncentrációban voltak jelen: 0,72-től 7,63 mikrogramm/liter mennyiségben. Ha a főzési körülményeket módosítjuk, minimalizálhatjuk az I-DBP-k koncentrációját.

A kutatók azt javasolják, hogy az emberek inkább klórozott, ne klóraminnal kezelt vizet használjanak, és olyan sót, ami káliumjodáttal van kezelve, nem pedig káliumjodiddal. Főzzenek alacsony hőmérsékleten, rövidebb ideig, az is csökkenti az I-DBP-k keletkezését.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/e-cwc112415.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: