Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Üzenetek a párizsi klímacsúcsra

Posted by Suggestor - 2015. november 27. péntek

Sajtóközlemény – Magyar Természetvédők Szövetsége

A Magyar Természetvédők Szövetsége az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” akciókörútja keretében készült lakossági fotó-üzeneteket tartalmazó könyvet adott át a Parlament épülete előtt az illetékes hazai döntéshozóknak. A kampány keretében közel félezer ember sürgette a valódi energia-forradalmat és a közösségek munkájának támogatását.

A természetvédők a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának adtak át egy – egy albumot. A fotókönyv és a hozzá kapcsolódó petíció az energetika rendszerváltás indítását sürgeti, a következő eszközökkel:

Segítséget kell nyújtani az éghajlatváltozás sújtotta lakosoknak itthon és szerte a világban a társadalmi igazságosság jegyében, egy új, hatékony nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás keretében.
Csökkenteni kell a fejlett országokban az energiafelhasználást és fokozatosan ki kell váltani a fosszilis energiaforrásokat.
Támogatni kell a lakossági vagy önkormányzati tulajdonú energiatakarékossági és megújuló energia kezdeményezéseket – a lakosok szólhassanak bele energiaellátásuk módjába.

“2015. november 30-án kezdődő ENSZ klímacsúcson Párizsban a világ döntéshozói egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodásról döntenek. A jelenleg asztalon levőnél azonban nagyobb elköteleződés szükséges a klímaváltozás kordában tartásához és az energia forradalomhoz, azaz hogy a ma még fosszilis alapú gazdaságainkat biztonságos, energiatakarékos és tiszta energiákon alapulóvá alakítsuk, amelyben a lakosoknak, közösségeknek érdemi beleszólásuk van energiaellátásukba.” – mondta Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

„Az EU-nak a jelenlegi vállalások ötszörösét kellene tennie a klíma igazságosság alapján. Magyarországon a 2030-ra vállalt 40%-os kibocsátás-csökkentés, amely a jelenlegi szinthez képest 4%-os csökkentést jelent, nem tudja elindítani a szükséges energia-átmenetet, miközben az energiatakarékossági és megújuló energiás fejlesztések teljesítésében a friss „Energia Unió helyzete” elemzés(1) szerint sem jeleskedünk. A rászorulók éghajlatvédelmi és alkalmazkodását segítő nemzetközi Zöld Klíma Alapba tett 1 milliárd forint felajánlásnak pedig a többszörösére van szükség Magyarország részéről, ha érdemi hatást szeretnénk elérni.” – mondta Botár Alexa a szövetség éghajlat-energia csoportvezetője.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s