Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ördögi kör erősíti a globális felmelegedést

Posted by Suggestor - 2015. november 28. szombat

Átvétel az origo.hu-ról

Erőteljesebben gyorsul a klímaváltozás, mint hittük. Ennek az az oka, hogy a felmelegedés révén, a természetes úton légkörbe kerülő üvegházhatású gázok kibocsátása is felpörög. Ezt egy új tanulmány erősítette meg, ami a természetes metánkibocsátást vizsgálta.

„Minden jel szerint az ember által okozott globális éghajlatváltozás hozzájárul a természetes úton légkörbe jutó üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozódásához. Alapos vizsgálataink kimutatták, hogy a felmelegedés következtében a tavakból több metán szabadul fel” – mondta Sivakiruthika Natchimuthu, a svéd Linköpingi Egyetem kutatója, az új tanulmány vezető szerzője.

Az elmúlt két évben a tudóscsoport olyan publikációkat jelentetett meg, amik egyazon irányba mutattak: a klíma-felmelegedéssel a természetes üvegházhatású gázok kibocsátása is növekszik. A mostani kutatás során három tó metánkibocsátását követték nyomon. Azt találták, hogy a metánkibocsátás mértéke exponenciálisan nőtt a hőmérséklet emelkedésével. Amikor a hőmérséklet 5 Celsius fokkal nőtt, a metánszint megduplázódott. Az eredményeket a Limnology and Oceanography című szakfolyóiratban közölték.

Már nem elég csupán az emberi kibocsátást figyelembe venni

Amíg az üvegházhatású gázok fokozódó antropogén kibocsátásával számolnak a klímamodellek, addig a természetes kibocsátást rendszerint figyelmen kívül hagyják, vagy csak kevés figyelmet szentelnek neki, ráadásul nem is igazán ismert részleteiben a folyamat.

A legújabb publikáció azonban egy ördögi körre mutat rá: a fosszilis tüzelőanyagok révén légkörbe kerülő gázok emelik a hőmérsékletet, ami a természetes kibocsátást is fokozza. Utóbbival pedig természetesen még több üvegházhatású gáz kerül a levegőbe.

Már nem beszélhetünk puszta hipotézisekről.
A bizonyítékok száma nő, köszönhetően az egyre alaposabb kutatásoknak. A kérdés többé nem az, hogy a természetes kibocsátás nőni fog-e, hanem az, hogy a felmelegedés révén mennyivel” – mondta David Bastviken, a Linköpingi Egyetem kutatója.

Egy ördögi kör bontakozik ki előttünk

Ez azt jelenti, hogy a felmelegedés gyorsabb lesz, mint ami az antropogén kibocsátásból következne. Bastviken ugyanakkor rámutat arra, hogy az emberi kibocsátás visszafogása kettős haszonnal járna: egyrészt a felmelegedés közvetlen hatásait enyhíthetné, másrészt megakadályozná a visszacsatolás révén fokozódó természetes emissziót is.

Forrás: http://www.origo.hu/kornyezet/20151127-globalis-felmelegedes-klimavaltozas-kornyezet.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.