Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A krónikus fájdalmat nem kizárólag csillapítani kell

Posted by Suggestor - 2015. november 29. vasárnap

Úgy kell kezelni a krónikus fájdalmat, hogy ne romoljanak közben a funkciók, sem az élet minősége – mondják a Washingtoni Egyetem specialistái -, nem egyedül a fájdalom intenzitásának csökkentését kell szem előtt tartani.

Úgy tűnik, mintha krónikus fájdalom esetében a kezelés elsődleges célja a fájdalomcsillapítás lenne.
Csakhogy ez a stratégia oda vezet, hogy opioidokat (ópiumszármazékokat) írunk fel, majd egyre növeljük az adagot és vele együtt a páciens kockázatát.

Az egyetem vezető fájdalomspecialistái vélik így, Jane Ballantyne és Mark Sullivan. Helyette a fájdalom kezelésének új megközelítését javasolják a New England Journal of Medicine című folyóiratban.

A két szakember nagyító alá veszi azt a hozzáállást, amelyben a beteg fájdalom-önértékelése befolyásolja a dózis emelését. (1-től 10-ig terjedő skálán értékeli a beteg a saját fájdalmát.)

„A krónikus betegek egy részénél – főleg azoknál, akiknél már kialakult az opioidokkal szembeni függőség -, hogy fenntartsuk az alacsony szintű fájdalmat, az kell, hogy folyamatosan adjuk, vagy emelkedő adagban adjuk az ópiumszármazékokat. Miközben azt kockáztatjuk, hogy romlanak a beteg funkciói, és romlik az életminősége.”

Ehelyett a kezelésnek arra kellene koncentrálnia, hogy segítse a beteget, hogy képes legyen jobban funkcionálni otthon és a munkahelyén, a fájdalomtól elmozdulva az élete felé. Ez a fókuszváltás a terápia több szintjét kívánja meg: viselkedésbeli, fizikális és integrált orvosi megközelítést.

A specialisták világossá teszik, hogy a fájdalomskála használata egészen mást jelent az akut vagy műtéti fájdalom mérésekor, mint a krónikus fájdalom esetében.
„Amikor a fájdalom krónikus jellegű, az erősségét nem lehet egyszerűen megmérni, mert nem egykönnyen meghatározható.”

A komplex okokat és a fájdalom következményeit kell figyelembe venni, beleértve a fájdalommal járó depressziót és szorongást.

„Erre a célra pedig semmi sem alkalmasabb, mint a beszélgetés a beteg és az orvos között, ami lehetőséget ad a betegnek arra, hogy meghallgassák, az orvosnak, hogy értékelje a páciens tapasztalatait, és hogy empátiát, bátorítást, segítséget és reményt nyújtson.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/303249.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.