Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A természettel való kapcsolat az emberek összetartozásának is jót tesz

Posted by Suggestor - 2015. november 30. hétfő

Az urbanizáció, a zöld területek megfogyatkozásának korában még csak arról sem tudunk, hogy mit veszíthetünk – társadalmi téren – a természettel való kapcsolat elvesztéséből.

A Cardiff-i Egyetem kutatói országosan reprezentatív adatok felhasználásával alkottak egy modellt, ezen vizsgálták a természettel való kapcsolat (önbevalláson alapuló) szintjét, a közösségi összetartó erőt és a helyi bűnözést.

Miután kiküszöböltek egy sor zavaró tényezőt: a társadalmi-gazdasági deprivációt (jogfosztottságot, elszegényedést), a népsűrűséget, a munkanélküliségi arányt, a béreket, a kutatók megállapították, hogy a megkérdezett emberek az őket körülvevő természetet 8 százalékban a közösséget összetartó erőként élik meg.

„Ez meglepő dolog, mert más hasonló előrejelzők, mint a jövedelem, a nem, a kor és az iskolázottság összességében csak a 3 százalékot tesznek ki a szóródásból.”

A zöld területek, illetve az emberek környezetében levő szántóföldek objektív felmérése szintén előrejelző értékkel bírtak, a bűnözési arány csökkenésében is.
„A helyi természet pozitív hatására utal, hogy a szomszédok kölcsönös támogatása elriaszthatja a bűnözőket még a szegényebb területeken is.”

A kutatók 5 százalékos javulást találtak a bűnözési arányban, ami nem kevés, ha arra gondolunk, hogy mekkora politikai jelentőséget tulajdonítottak nemrégiben a hatóságok az elért két-három százalékos javulásnak.

A szerző és szerzőtársai felhívják a figyelmet arra, hogy – amennyiben javítja a hatóság a természettel, a zöldterületekkel való kapcsolatot, vélhetőleg javulni fognak a bűnözési arányok is.

Végezetül megjegyzik, hogy a természetnek ezt a szolgáltatását nem lehet olyan könnyen mérni, mint a vízzel vagy az élelemmel való ellátást, „de a természetnek a közösség összetartására való hatása fölött nem szabad elsiklani.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/aiob-cwn112315.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A természettel való kapcsolat az emberek összetartozásának is jót tesz”

  1. uniohid said

    : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: