Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberi természet sötét oldala segítette terjeszkedésünket a Földön

Posted by Suggestor - 2015. december 2. szerda

Úgy hangzik, mint egy fantasztikus mozifilm címe, pedig nem az. A York-i Egyetem archeológusa azt gyanítja, hogy az árulás, a bizalom elvesztése volt a hiányzó láncszem fajunk gyors elterjedésének megértésében.

Dr. Penny Spikins szerint a terjeszkedés felgyorsulása és az emberi jellem megváltozása 100 000 évvel ezelőtt következett be.

Az előtt az idő előtt őseink csak lassan, és többnyire környezeti hatásokra mozogtak: például a népesség növekedése vagy ökológiai változások következtében. Százezer évvel ezelőtt azonban a populáció szétszóródása figyelemre méltó sebességgel történt, nagy környezeti akadályokat is leküzdve.
Dr. Spikins ezeket a változásokat az emberek érzelmi viszonyainak változásával hozza összefüggésbe.

Azt mondja az Open Quarternary című folyóiratban megjelent tanulmányában, hogy enélkül az érzelmi viszony-változás nélkül sem a populáció (népesség) növekedése, sem az ökológiai változások nem adnak elégséges magyarázatot az emberek új régiókba vándorlására.

Úgy véli, hogy az ember esetében ekkorra már lényegessé vált az elkötelezettség a többiek iránt – a túlélés szempontjából, és az embercsoportok egyre motiváltabbá váltak a ‘csalók’, a többiek rovására ügyeskedők leleplezésére és megbüntetésére. Ezt hívja ő az emberi természet sötét oldalának, ami időközben szintén kifejlődött. Az árulás egyre gyakoribbá vált, megbomlott a bizalom és ember elődeink jobbnak látták, ha távolabbra kerülnek riválisaiktól.

Az érzelmi kötődés, ami együtt tartott addig populációkat a különböző krízisekben, a sötétebb oldalával válaszolt az árulásra – amit máig érzünk, jegyzi meg Dr. Spiking.

A nagyobb ismeretségi körnek köszönhetően, könnyebb lett távolabbi szövetségeseket találni, akikkel elindulhattak új kolóniát alapítani. A hatékonyabb vadászszerszámok pedig lehetővé tették, hogy bárki veszélyessé válhasson, aki rossz szándékkal közelít.
De alapvetően az emberi érzelmeknek volt meg a taszító erejük: kiűzte őket az elfoglalt területekről.

Korai ember-elődeink a speciális környezetet kedvelték: a füves pusztaságot és a nyílt erdős vidéket.
Ezért terjeszkedett a Homo erectus Afrikából Ázsiába 1,6 millió évvel ezelőtt, új, füves pusztákra volt szükségük. Az ember-ősök csak lassan adaptálódtak az új környezethez, és gyakran elbizonytalanították őket a környezeti és éghajlati nehézségek. Így volt százezer évvel ezelőttig.

Ez után azonban a távoli, kockázatos, zord területekre való kiterjeszkedés viszonylag gyakoribbá vált, mint a már elfoglalt régiókba vándorlás.

Sőt, a modern emberi populációk terjeszkedését nem gátolták meg már a földrajzi akadályok sem. Populációk vándoroltak Észak-Európa hideg régióiba, átkeltek hatalmas deltákon (Indus és Gangesz folyók), keresztül jutottak sivatagokon, tundrákon és behatoltak a dzsungelbe, átkeltek a tengeren, méghozzá nem kis utat megtéve, Ausztráliába és a Csendes-óceáni szigetvilágba.

Dr. Spiking szerint a bizalomvesztés lehetett egy lényeges oka, ami miatt ilyen kockázatos vándorlásra vállalkoztak. Szemlátomást barátságtalan környezetbe kerülni csak azért lehetett motiváló, mert ezzel elkerülhetővé vált az ellenséggé vált régi szövetségesek nyila és dárdája.

„Veszélyes terepen kolóniát alapítani – ezt nehéz más pragmatikus okot találva megmagyarázni. De mindjárt könnyebbé válik, ha az ártani akarás erős motivációjára gondolunk. Ártani, akkor is, ha nekik is káruk van belőle.”

„Erkölcsi konfliktusok provokálták ki a jelentős mobilitást – a dühös ex-szövetségesek, társak vagy egy egész csoport, méregbe mártott dárdával vagy nyíllal, bosszúra vágyva – vagy igazságra. Ez már elég erős motiváció arra, hogy az ember elhagyja az otthonát és vállaljon bármiféle kockázatot.”

„Miközben mi az egész világ meghódítását fajunk sikerének szimbólumaként szemléljük, a motiváció egy része az emberi természet – nem kevésbé teljesítőképes – sötét oldala volt.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-11/uoy-hnd112415.php

Egy hozzászólás a “Az emberi természet sötét oldala segítette terjeszkedésünket a Földön”

  1. UNIOHID said

    Érdekes ötlet, de még több ÖTLET lehetséges : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: